A legjobb kávéfajták

Mikor elsétálunk egy kávébolt mellett, s megcsap minket a frissen pörkölt kávé illata, nehezen tudunk ellenállni a csábításnak. De mitől lesz igazán finom egy kávé? Sok tényező szerepet játszik benne, de ha már a legjobb fajtákból készül, nyert ügyünk van.
A kávét a trópusi övezet mentén, azon belül is inkább a magasabb fekvésű helyeken termelik, Közép- és Dél- Amerika, Kelet – Afrika és Dél- Kelet Ázsia területein. Ugyanis ezekben az országokban optimális a körülmény ahhoz, hogy kávét termesszenek. Ez egy kényes növény, s ezért a hőmérsékletnek, víznek, talajminőségnek, napfénynek és a szélnek is megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy jó minőségű kávét termeljenek.
Arabica
Ez a legismertebb kávéfajta a világon, a forgalmazott mennyiség 70%-át ez a típus adja. Nagy magasságban, a trópusi övezet vulkanikus talajú hegyvidékein termelik, pontosan azért, mert rengeteg esőre, és kevés napfényre van szüksége. Ha valahol arabica kávét pörkölnek, biztos érezni fogjuk, mivel igen intenzív aromával rendelkezik. Az izében sem kell csalódnunk, mivel alacsony savtartalma miatt hosszan tartó karamellás utóíze van, ellenben kevés koffeint tartalmaznak.
Robusta
Ez a típus, nem olyan igényes, mint az Arabica. Alacsonyabb, erősen csapadékos területeken termelik, s több betegségnek áll ellen, mint a társa. A termésében olyan aromaanyag található, ami miatt a Robusta kávék ízvilága intenzívebb, erősebb és testesebb is. Igaz, hogy magasabb a koffein tartalma, de nem rendelkezik olyan csábítóan intenzív aromával mint az Arabica. Az olaszok jobban preferálják ez a típust, talán ezért is erősek a déli nép által készített espressok.
Az igazán finom kávék nem tisztán az egyik vagy a másik fajtát tartalmazzák, hanem a jól pörkölt Robusta babot összekeverik az Arabica fajtával. A legjobb minőségűek pedig 100% -ban arabica kávéfajtából készülnek, bár az áruk is jóval magasabb. A világ legdrágább kávéja, a Blue Mountain jamaicai kávé is tisztán csak Arabica kávébabot tartalmaz, de enyhítő körülmény, hogy az ize viszont mennyei.
Oldalak

This is a modal window.