Ha penészt észlelünk egy cheddar tömbön, általában levághatjuk és élvezhetjük a sajt maradék részét. De a krémsajt, a ricotta és a túró már egy másik történet. Amikor a puha sajtokra (és a morzsoltakra is) penész kerül, annak fonalai áthatolhatnak a sajton, így a szennyeződés meghaladja a szabad szemmel látható mértéket. Olyan káros baktériumok, mint a listeria, a brucella, a szalmonella és az E. coli növekedhetnek a penészgombával, így nem érdemes kísérletezni vele.
Lágy sajtok
Ha penészt észlelünk egy cheddar tömbön, általában levághatjuk és élvezhetjük a sajt maradék részét. De a krémsajt, a ricotta és a túró már egy másik történet. Amikor a puha sajtokra (és a morzsoltakra is) penész kerül, annak fonalai áthatolhatnak a sajton, így a szennyeződés meghaladja a szabad szemmel látható mértéket. Olyan káros baktériumok, mint a listeria, a brucella, a szalmonella és az E. coli növekedhetnek a penészgombával, így nem érdemes kísérletezni vele.