Egyél okosan! - Ilyen a kiegyensúlyozott reggeli
Minél változatosabban étkezünk, annál nagyobb eséllyel biztosítjuk szerveztünk számára a különböző, létfontosságú tápanyagokat. Ám minden esetben törekedni kell a mérsékelt mennyiségekre és az egészséges alternatívák választására, amit a reggelink megalkotásakor sem szabad figyelmen kívül hagynunk. (x)
Mi legyen benne?
Összességében elmondható, hogy egy kiegyensúlyozott reggelinek ajánlott teljes értékű gabonát tartalmazó élelmiszert, teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet, tejet, tejes italt vagy ezek hiányában egyéb, teljes értékű fehérjeforrást, zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve italt tartalmaznia.
Zöldségek és gyümölcsök
A zöldségek és gyümölcsök alapvető elemei reggelinknek. Azon túl, hogy nagy élelmirost-tartalommal bírnak, színük és illatuk a bennük található, biológiailag aktív anyagok jelenlétéről árulkodnak, amelyek egymást kiegészítve, kedvező hatásúak a betegségek megelőzése és egészségünk megtartása érdekében. Minél több színben pompázik tányérunk, annál többet teszünk egészségünkért.
Fehérje és összetett szénhidrátok
A reggelinek úgynevezett komplett étkezésnek kell lennie, tehát teljes értékű fehérjét kell tartalmaznia. Teljes értékű fehérjeforrásaink közé tartozik a reggelire leggyakrabban és legszívesebben fogyasztott tej és az egyéb tejtermékek is. Előnyös fehérje-összetételén kívül jól hasznosuló kalciumforrásnak is számít, így kiemelten ajánlott fogyasztani reggelink részeként.
A kiegyensúlyozott összetételű reggeli, amely összetett szénhidrátokat (mint például teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket, teljes értékű gabonából készült reggelizőpelyhet, zöldséget vagy gyümölcsöt), elegendő, teljes értékű fehérjét és zsiradékot is tartalmaz, elhúzódóbb telítettség érzetet ad és egyes kutatások alapján hatással van a nap fennmaradó részében elfogyasztott energia mennyiségére és megfelelő összetételére is.
Egész napos energiaforrás
A reggeli, mint főétkezés (ha az ebédre és vacsorára gondolunk) ugyanolyan joggal érdemli meg, hogy változatos összetételű legyen. Ezen felül, ha minden élelmiszercsoportnak adunk lehetőséget a reggeli étkezésben, a megfelelő makro- és mikro-tápanyagokhoz is hozzájutunk.
Az agy táplálékául elsődlegesen a glükóz (a vérben keringő cukor) szolgál. A megfelelő glükóz-ellátottsághoz, így agyműködéshez elegendő mennyiségű, kb. 250 gramm szénhidrát fogyasztása szükséges egy nap. Ezért is nagyon fontos, hogy beépítsük a különböző szénhidrátforrásokat a reggeli étkezésbe. A reggeli energiatartalmának kb. 50%-át javasolt szénhidrátból fedezni, erre a célra pedig kitűnő szénhidrátforrások a gabonafélék, gyümölcsök, illetve a zöldségek.