A természet kozmetikuma - A rendkívül sokoldalú sheavaj
Az E-, A- és F-vitamint tartalmazó sheavaj az Afrikában található karité fa csonthéjas termésének, vagyis a shea diójának a része és rengeteg felhasználási módja van a szépítkezés területén. A dió nagyjából 60-70 % zsírtartalommal rendelkezik, ami sárgásfehér színű és füstös illatú.
Hatása általánosságban
A legtöbb, drogériában kapható készítmény olyan kőolajszármazékot tartalmaz, mint például a paraffinolaj, emiatt a bőr pórusai eltömődnek. A testmelegben olvadó, rengeteg zsírsavat, antioxidánst és vitamint tartalmazó sheavaj viszont, mélyen szívódik fel a bőrbe, hosszantartóan hidratál és fokozza a bőr öngyógyító képességét. Azért ennyire hatásos, mert összetétele igen hasonló az emberi bőr természetes védelmező rétegének összetételéhez. Sokkal hatásosabb akkor, ha tiszta bőrre kenjük és jó alaposan bele is masszírozzuk.
Felhasználása bőrön és hajon
Többek között ekcéma, pikkelysömör kezelésére, kiütések, rovarcsípések, bőrrepedezés, gyulladások ellen, valamint égések (napozás után is) enyhítésére is használhatjuk, de ránctalanításra és mély hidratálásra is alkalmas.
A száraz hajúak is bátran alkalmazhatják, hiszen – akárcsak a bőrt – a hajkoronánkat is puhává és hidratálttá teszi.
A shea vaj kinyerése 7 lépésben
- Válogatás: elválasztják a diót a felhasználásra alkalmatlan részektől, vagyis a száraz levelektől, a rossz dióktól, majd a megfelelő diókat különböző csoportokba sorolják.
- Törés: egy daráló gép előre beállított formájúra és méretűre töri össze a diókat, hogy biztosan mehessenek pörkölődni.
- Pörkölés: az összetört diók egy forgó dobban pörkölődnek, ami figyeli a hőmérsékletet, hogy a diók el ne égjenek.
- Őrlés: a megsült diókat addig őrlik, míg sötét barna színűvé, valamint krém állagúvá nem válnak.
- Dagasztás: a pasztát lehűtik, majd víz hozzáadásával addig gyúrják, míg olajat nem nyernek belőle, amit addig mosnak át vízzel, amíg halványszürke színt nem kapnak.
- Forralás: Az eddig nyert olajat forralják, hogy a fölösleges víz elpárologjon belőle.
- Szűrés és keverés: az olajat leszűrik és addig keverik, míg el nem nyeri a kellő színt, vagyis a világos sárgát, illetve bézst.
Fotók: cocoandcreme.com, amillionlives.net