Vitamindús zöldség - Spárga
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A spárgát már több mint 2000 éve nagy becsben tartják, ami többek között annak köszönhető, hogy gazdag tápanyagtartalma alacsony kalóriatartalommal párosul. Emellett rendkívül jó antioxidáns, ezáltal hozzájárul szerveztünk egészséges működéséhez.
A liliomfélék családjába tarozó növény a Mediterrán vidék keleti részéről származik, de egyes források szerint már az ősi Egyiptomban is termesztették.
Vitamindús zöldség
A fehér és zöld színű zöldséget már kora tavasszal beszerezhetjük, mely számos értékes tápanyagot rejt magában. Gazdag A-, C-, K-vitaminban és folsavban, valamint jelentős vas, kálium, kalcium, cink és magnéziumforrás. Magas folsav tartalma miatt csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket, segíthet a születési rendellenességek kiküszöbölésében és fontos szerepet játszik a szervezet számára fontos élettani folyamatokban. Elpusztítja a baktériumokat, vízhajtó és enyhe hashajtó hatása ismeretes.
Nem elhanyagolható réztartalma sem, hiszen a réz a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat semlegesíti, amely hozzájárul a daganatos megbetegedések elkerüléséhez. Segíti a vas felszívódását is, és a vörösvértest és hemoglobin képződését is. Régen a spárga szárított porát fogfájás kezelésére is alkalmazták.
Fogyókúrázóknak is ajánlott
A spárga gazdag fehérjeforrás, nagy a rosttartalma, viszont a kalóriatartalma igen alacsony; 100 gramm spárgában mindössze 20 kalória van. Vízhajtó tulajdonsága révén segíti a szervezet méregtelenítését. Diétánkba egyszerűen beépíthetjük, hiszen gyorsan elkészíthető és finom zöldség. Készíthetünk belőle krémlevest, megfőzhetjük vagy elkészíthetjük grillen is, kiváló köretnek és főételnek egyaránt.
Figyelmeztetés: Túlzott fogyasztása nem ajánlott veseköves, köszvényes, és az erre hajlamos személyek részére.