Valóban egészségesebbek a bio élmiszerek?
A bio élelmiszerek körül nagyon sok téves információk kapunk szinte nap, mint nap. Itt volt az ideje, hogy végre tisztázzák ezt az amerikai kutatók.
A tanulmányt szerzői az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban tették közzé. "Az emberek többféle okból döntenek az organikus élelmiszerek megvásárlása mellett. Egyike ezeknek a feltételezett egészségügyi előnyük" - mutatott rá Crystal Smith-Spangler kutatásvezető, a Stanford Egyetem munkatársa.
Kiderült, a bio élelmiszerek semmivel sem tartalmaznak több vitamint, illetve tápanyagot, mint a vegyszeres. Annyi azonban biztos, hogy csökkenti a baktériumok bejutását szervezetünkbe.
A tanulmányhoz több mint 200 korábbi vizsgálat eredményeit tekintették át és elemezték, amelyekben vagy az organikus ételeket fogyasztó emberek egészségét hasonlították össze azok egészségével, akik hagyományos élelmiszert ettek, vagy az élelmiszerekben lévő összetevők szintjét mérték.
Az összehasonlítás azt mutatta ki, hogy a növényi és állati eredetű élelmiszerekben nem volt különbség a vitaminok mennyiségében attól függően, hogy organikusan vagy hagyományosan termelték. A tápanyagokban egyetlen apró különbséget fedeztek fel, az organikus termékekben kissé több volt a foszfor. Egyes esetekben organikusan előállított tejben és csirkehúsban valamivel több omega-3 zsírsavat találtak, ám erre csak pár tanulmányban utaltak.
Az organikusan előállított disznó- és csirkehúsban 33 százalékkal kisebb eséllyel volt jelen három vagy több antibiotikummal szemben rezisztens baktérium, mint a hagyományosan termelt húsokban. Az előírt határértéket csak elvétve haladta meg a szennyező anyagok mennyisége az organikus vagy hagyományos élelmiszerekben, ezért nem tisztázott, hogy a kimutatott maradványoknak milyen egészségügyi hatása lehet.