Táplálkozással a szem egészségéért
A szem az egyik legérzékenyebb szervünk, így minden alkalmat érdemes megragadnunk, hogy megvédjük a káros hatásoktól. Egészségének megőrzésében a táplálkozás során bevitt vitaminok és ásványi anyagok is sokat segíthetnek.
Sárgarépa
Magas béta-karotin tartalma antioxidánsként hatékony védelmet nyújthat a szem egészségének megőrzésében és a szürkehályog kialakulásának megelőzésében. Érdemes tehát minél gyakrabban fogyasztani, hiszen akár nyersen, akár megfőzve hatékony védelmet jelenthet.
Avokádó
Az ásványi anyagokban és vitaminokban hihetetlenül gazdag avokádó természetesen a szem egészségének károsodása ellen is hatékonyan veheti fel a harcot, hiszen elképesztően magas lutein tartalmán kívül még A-, C-, B6- és E-vitamint is tartalmaz.
Spenót
A spenótot mintha a szem védelmére alkotta volna meg a természet. Nagy mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxanthint, C-vitamint és béta-karotint, s így bizonyos mértékig a nap ellen is felvértezi a szemet, javíthatja a látás élességét és segíthet megelőzni a szemfenéki meszesedést is.
Lazac
Ez a halfajta különösen gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyek jelentős szerephez juthatnak a szem egészségének megőrzésében. Emellett a benne található folsav, B12-, B6-, D- és A-vitamin is értékes segítségnek bizonyulhat, ha a szem épségének megóvásáról van szó.
Brokkoli
A-vitamin tartalma a sárgarépához hasonlóan magas, valamint luteinben is gazdag, s így sokat tehet a sárgatest épségének megőrzéséért.
A legfontosabb vitaminok
A-vitamin
Az A-vitamin a farkasvakság megelőzésében játszhat jelentős szerepet, amelynek a kezelése azért fontos, mivel súlyos esetben akár vakságot is okozhat.
C-vitamin
A sejteket, így a szem rostjait károsító szabadgyökök hatásának mérséklése mellett azért is fontos, mivel a homályos látás egyik kiváltó okaként számon tartott katarakták és a makula degeneráció megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.
Lutein és zeaxanthin
A C-vitaminhoz hasonlóan a kataraktáktól és a makula degenerációtól óvhatják meg a szemet.