Egészség

Ribizli: a vitaminforrás

A ribizlit, más néven a ribiszkét Európában már a középkor óta termesztik magas C-vitamin tartalma miatt. Nagyjából 100 fajt sorolnak ide, amelyek nagyrészt az északi félteke mérsékelt övi területén honosak.

A növényről
A cserje 1-1,5 méter magasra nő meg, fás, tüskétlen szárán kis fürtök vannak, amelyeken az április-májusban nyíló virágok helyezkednek el. A kis bogyók június-július közepére érnek meg. Érdemes ezeket a bogyókat a fürttel együtt leszedni, hogy ne károsodjanak a kis gyümölcsszemek. Dísznövényként is szívesen termesztik színes bogyói miatt.

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Vitamin tartalma
A ribizlinél már csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, 100grammban 30-40mg található. Így nem meglepő miért használják skorbut ellen. Ezen kívül kiemelkedő mennyiségű B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz juthatunk fogyasztásakor. Flavonoid és béta-karotin tartalmának köszönhetően tumor ellenes hatású. Pektin tartalma – ami az emésztés szempontjából nagyon fontos – az almáéval veszekszik. Ásványi anyagokban is igen gazdag, megtalálható benne a vas, kalcium, magnézium, foszfor és a nátrium, ezek mellett kálium tartalma rendkívül jelentős.

A bőrápoló
Növényi zsírjai hasonlóak az emberi bőrben található zsírokkal. A bőrünk zsírtartalma folyamatosan ingadozik, ezért a ribizliben található zsírokat bőrünk könnyen és gyorsan fel tudja venni, vagy le tudja adni, amikor arra van szükség. A ribizliolaj az érzékeny bőrt nyugtatja, és ápolja, ezért hívják az érzékeny bőrűek szépítőszerének.

Felhasználása
A legtöbb vitaminhoz és ásványi anyaghoz akkor juthatunk, ha nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöt. C-vitamin tartalmát akkor őrizhetjük meg a legnagyobb mennyiségben, ha levét szörpnek készítjük el, így akár 75-90%-át megtartja. Színes levét bólékhoz, gyümölcssalátákhoz használják. Akit pedig nem zavarnak a gyümölcsben található magok, az nyugodtan készíthet belőle gyümölcslevest, ami nyáron kihűtve igen kellemes hűsítő lehet. Készíthetünk belőle tortát, de akár krémek színezéséhez is alkalmazhatjuk. A lekvár készítéséhez a többi gyümölcshöz képest több cukorra van szükség, hiszen kissé savanykás izét ezzel tudjuk még finomabbá tenni. Ha valaki kedveli a gyümölcsborokat, érdemes a ribizli bort megkóstolnia, hiszen ebben is sok C-vitamin található.
 

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Sokan küzdenek a makacs hasi zsír ellen, de kevesen tudják, hogy egyetlen bizonyos ételfajta kihagyásával már rövid idő alatt látványos változást érhetnek el.
Lifestyle
A rohanó hétköznapok, az állandó nassolás, a késő esti vacsorák és a sikertelen diéták után sokan keresnek olyan módszert, amely nemcsak látványos, hanem fegyelmezett és következetes is. A Harcosok...
Christmas
A zserbó évtizedek óta az ünnepi sütemények koronázatlan királynője, mégis van egy apró trükk, amellyel egészen új szintre emelhető az íze. Ha most kipróbálod, garantáltan így készíted majd ezt a...
Lifestyle
Sztárok
Darren Barnet nevét a világ 2020-ban ismerte meg a Netflix Én még sosem... című sorozatának köszönhetően, azóta pedig szó szerint epekednek érte a nők, nem véletlenül.
Lifestyle