Ribizli: a vitaminforrás

A ribizlit, más néven a ribiszkét Európában már a középkor óta termesztik magas C-vitamin tartalma miatt. Nagyjából 100 fajt sorolnak ide, amelyek nagyrészt az északi félteke mérsékelt övi területén honosak.
A növényről
A cserje 1-1,5 méter magasra nő meg, fás, tüskétlen szárán kis fürtök vannak, amelyeken az április-májusban nyíló virágok helyezkednek el. A kis bogyók június-július közepére érnek meg. Érdemes ezeket a bogyókat a fürttel együtt leszedni, hogy ne károsodjanak a kis gyümölcsszemek. Dísznövényként is szívesen termesztik színes bogyói miatt.
Vitamin tartalma
A ribizlinél már csak a csipkebogyóban van több C-vitamin, 100grammban 30-40mg található. Így nem meglepő miért használják skorbut ellen. Ezen kívül kiemelkedő mennyiségű B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz juthatunk fogyasztásakor. Flavonoid és béta-karotin tartalmának köszönhetően tumor ellenes hatású. Pektin tartalma – ami az emésztés szempontjából nagyon fontos – az almáéval veszekszik. Ásványi anyagokban is igen gazdag, megtalálható benne a vas, kalcium, magnézium, foszfor és a nátrium, ezek mellett kálium tartalma rendkívül jelentős.
A bőrápoló
Növényi zsírjai hasonlóak az emberi bőrben található zsírokkal. A bőrünk zsírtartalma folyamatosan ingadozik, ezért a ribizliben található zsírokat bőrünk könnyen és gyorsan fel tudja venni, vagy le tudja adni, amikor arra van szükség. A ribizliolaj az érzékeny bőrt nyugtatja, és ápolja, ezért hívják az érzékeny bőrűek szépítőszerének.
Felhasználása
A legtöbb vitaminhoz és ásványi anyaghoz akkor juthatunk, ha nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöt. C-vitamin tartalmát akkor őrizhetjük meg a legnagyobb mennyiségben, ha levét szörpnek készítjük el, így akár 75-90%-át megtartja. Színes levét bólékhoz, gyümölcssalátákhoz használják. Akit pedig nem zavarnak a gyümölcsben található magok, az nyugodtan készíthet belőle gyümölcslevest, ami nyáron kihűtve igen kellemes hűsítő lehet. Készíthetünk belőle tortát, de akár krémek színezéséhez is alkalmazhatjuk. A lekvár készítéséhez a többi gyümölcshöz képest több cukorra van szükség, hiszen kissé savanykás izét ezzel tudjuk még finomabbá tenni. Ha valaki kedveli a gyümölcsborokat, érdemes a ribizli bort megkóstolnia, hiszen ebben is sok C-vitamin található.


























