Te is gabonapehellyel kezded a napot? Szakértő magyarázza el, miért egészségtelen ez a szokás
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2021/cikkek/gabonapehely_reggeli_gettyimages_1.jpg?itok=BdV46ABz)
A reggeliző pehely (főleg ha cukros) nem csak nem elegendő reggelire, de drámai mértékben növeli az inzulin és vércukorszintedet! Szakértő magyarázza el, miért nem érdemes gabonapehellyel indítani a napot.
Dr. Takács Hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.
Túl sok szénhidrát, kevés tápanyag
A gabonapehelyben vagy a corn flakesben, de még zabpehelyben is a domináns tápanyag a szénhidrát. A szénhidrát, főleg ha pelyhesített, a leggyorsabban felszívódó tápanyagunk. Gyorsan hasznosul, hamar kiürül, 1 óra múlva már rettenetesen éhes leszel, ha csak tejbe áztatva fogyasztod. Az egészséges reggeli ismérve, hogy tartalmaz fehérjét is, rostokat is a gabonafélék mellett. Ezek nem csak azért fontosak, mert elengedhetetlenek az egészségünk szempontjából, hanem lassítják a szénhidrát felszívódását, vércukoremelő hatását (glikémiás index) és növelik a jóllakottság érzetet.
Ha mindenképpen hasonló reggelire vágysz (és nem vagy IR-es vagy cukorbeteg), keverj hozzá joghurtot, hiszen a fehérje hozzáadásával lassul a felszívódási sebesség és kálciumot is biztosítasz. Hogy növeld a jóllakottság érzetet és egészséges zsírokat is profitálj, tegyél hozzá diót vagy más magvakat és dobd fel gyümölcsökkel.
A cikk folytatódik a következő oldalon!