Paradicsommal a rák ellen? Rendszeres fogyasztása segíthet
A paradicsom jótékony hatásairól már sokat hallhattunk, köztudottan emésztésserkentő és gyulladáscsökkentő hatása van, a kutatók most pedig arra a megállapításra jutottak egy friss felmérés alapján, hogy még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Jót tesz a szervezetnek
A Bristol, Cambridge és az Oxford Egyetem kutatói 14 ezer 50 és 69 év közötti férfi étrendjét és életmódját vizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál, akik heti tíz alkalommal fogyasztottak paradicsomot, 18 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki prosztatarák, mint azoknál, akik csekély mennyiséget ettek belőle. A vizsgálat során egy adag 150 gramm nyers paradicsomot, paradicsomlét, paradicsompürével készített pizzaszeletet vagy paradicsomból készült mártást jelentett. Utóbbi kettő azonban túl sok sót tartalmaz, így azok fogyasztása nem kifejezetten ajánlott - tették hozzá a szakértők a Daily Mailnek.