Miért van szükség rájuk, és hogyan pótolhatók az Omega-3 zsírsavak?

A szervezet számára nélkülözhetetlen, így az egészségünkhöz alapvető Omega-3 zsírsavakról napjainkban sok szó esik, és leggyakrabban az Omega-6 zsírsavakkal együtt említik.
Az Omega-3 zsírsavakat korábban a szív- és érrendszer egészségét szolgáló egészséges zsírokként hirdették, mára azonban bebizonyosodott, hogy e téren kevésbé hatékonyak. Mégis említésre méltóak egyéb hatásik okán, így fogyasztásuk mindenki számára javasolt. Mihez van szükség rájuk? Hogyan és miből juthatunk hozzájuk? Mire figyeljünk fogyasztásuk esetén?
A szervezet számára szükséges tápanyagok
Az emberi szervezet összetett rendszer, amelyben fontos feladatot kapnak a makro- és mikrotápanyagok. Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy ezek mesterséges pótlására van szükségünk, ezt szolgálják többek között a BodySelect vitamin- és ásványi anyag tartalmú készítményei és egyéb táplálékkiegészítők. Ezeket akkor is alkalmazhatjuk, ha a változatos, kiegyensúlyozott étrendből nem tudunk biztosítani elegendőt a szervezetünk számára.
Ételeink tápanyagtartalmára minden esetben figyelni kell, azonban diéta, fokozott fizikai megterhelés, betegségek, állapotok esetében a tápanyagpótlás kiemelt jelentőséget kaphat. A makrotápanyagok, vagyis a zsírok, szénhidrátok és fehérjék látják el energiával a szervezetet, azok egymáshoz viszonyított beviteli aránya a táplálkozásunk kulcsa. A mikrotápanyagok összehangolják, illetve irányítják a szervezet működését, ezek vonatkozásában a napi beviteli érték adhat támpontot.
A zsírok szerepe
Ideális esetben a makrotápanyagok 30%-át teszik ki a zsírok, amelyek amellett, hogy energiával látják el a szervezetet, nélkülözhetetlenek egyes vitaminok (A-, D-, E- és K-vitaminok) felszívódásához, illetve az idegrendszer normál működéséhez is szükség van rájuk. A zsíroknak komoly szerepe van az étkezések során abban, hogy telítve érezzük magunkat, ezért is érezhetik a szigorú zsírszegény diétát folytatók folyton éhesnek magukat.
Azonban a túl sok zsír sem egészséges, illetve az sem mindegy, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírokra, mint amilyenek az Omega zsírsavak, a szervezetnek szüksége van, ezekkel szemben a telített és transzsírsavakat kerülni kell. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya ideálisan 1:1-1:4 között van.
Az Omega-3 szerepe és forrásai
Az Omega-3 zsírsavak támogatják a szív és az erek egészségét, javítják a keringést és fokozhatják a szellemi képességeket. Három típus ismert, közülük az alfa-linolénsav (ALA) előállítására a szervezet nem képes, míg kis mennyiségben az EPA-t (eikozapentaénsav) és a DHA-t (dokozahexaénsav) az elfogyasztott ALA-ból képes megtermelni.
Törekedni kell a természetes Omega-3 források rendszeres bevitelére elsősorban a hidegvízi halak (hering, makréla, pisztráng, lazac) fogyasztásának növelésével, de a dió, a chia és a lenmag, az avokádó, a kelbimbó, valamint a hidegen sajtolt növényi olajok is jó források.
Oldalak
