Mit és hogyan? Így válasszuk ki a diétás ételeket
A helyes étkezési programnál nemcsak a kalóriabevitelt kell figyelembe vennünk, hanem az élelmiszerek minőségét is. Nagyon fontos a megfelelő szénhidrátforrások kiválasztása, hisz nem mindegy, hogy pl. 200 kcal-nyi barnarizst, fehér kenyeret vagy zöldséget fogyasztunk el.
Hogyan akadályozzuk meg a vércukorszint ingadozásból adódó túlevést?
Az egyenletes vércukorszint biztosítása miatt elengedhetetlen a magasabb rosttartalmú alapanyagok kiválasztása. Ezek kevésbé ingatják a vércukorszintet, mellyel elkerüljük a hirtelen szénhidrátéhséget és a vércukorszint ingadozásból adódó koncentrációzavart, folyamatos nasi kényszert. Ilyenek a barnarizs, hajdina, köles, teljes kiőrlésű gabonatermékek, kenyér és tészta. Emellett érdemes minden étkezéshez zöldséget fogyasztani.
Minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek
Mindenképpen érdemes a természetesebb ételek kiválasztása. Egyrészt a túlzott adalékanyagok fogyasztása sem segíti elő az egészségünket, másrészt sokszor az ízfokozókhoz hozzászokik a szervezet és kívánni fogjuk és túlevést is eredményezhet. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha saját kertünkből szereznénk be a zöldségeket, gabonákat és a húsokat is otthon nevelt állatok biztosítanák. Ez sajnos az emberek nagy részének kivitelezhetetlen. Ezért érdemes piacon, termelőtől beszerezni az élelmiszereket és zöldfűszereket használni az ételek ízesítésére, így az alapanyagok természetes aromáját és harmóniáját fogjuk érezni.