Minden, amit tudni akartál az antioxidánsokról

Az antioxidánsok jótékony hatásáról sok helyen olvashatunk, de talán nem is mindig tudjuk pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy pontosan milyen hatásuk van a szervezetre. Most összeszedtük a legfontosabb tudni valókat.

Az antioxidánsok szervezetünk egyik legfontosabb alkotóelemei, azonban főleg csak táplálék útján tudunk hozzájutni. Az egyik legfontosabb forrása az antioxidánsoknak a növényi és állati eredetű táplálékaink. Antioxidánsokra főleg a szabad gyökök megkötéséhez van nagy szükségünk.

Szabad gyökök termelődése
A szervezet anyagcsere folyamatának során keletkeznek a szervezetben szabad gyökök. Normál esetben a szervezet képes ellenállni a szabad gyökök káros hatásának, úgy, hogy önmaga állít elő antioxidánsokat. Azonban a különböző külső hatások és a helytelen táplálkozás miatt a szervezet immunrendszere legyengülhet és ebben az esetben a szervezetünk már nem tudja korlátozni a káros szabad gyökök szaporodását. Amelyek számos betegség forrását jelentik a szervezetben, ennek a megakadályozására a táplálékból kell pótolnunk az antioxidánsokat.

Antioxidánsok csoportosítása
A legfontosabb antioxidánsok, amelyekhez a táplálékból juthatunk:

  • E-vitamin
  • C-vitamin
  • Karotinoidok
  • Szelén

Karotinoidok
A karotinoidok felelnek a zöldségek színéért és nem utolsó sorban a napfény által kialakuló káros szabadgyökök kialakulásától védik meg a szervezetünket. Fontos tudni, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, tehát a színes zöldségek fogyasztásakor érdemes megpárolni őket, mert így sokkal jobban felszívódnak a szervezetben a karotinoidok, mint nyersen fogyasztva.

C-vitamin
Szinte az összes citrusfélében megtalálható és a legfontosabb immunrendszer erősítő. Ráadásul védelmet nyújt a stressz és néhány rákos megbetegedés ellen is.

E-vitamin
Az E-vitamin a szövetekben lévő telítetlen zsírsavakat védi a káros szabadgyökök hatásától. Nagy mennyiségű E-vitamint találhatunk a kemény héjú gyümölcsökben, a növényi olajokban, illetve a búzacsírában.

Szelén
A szelén hiánya miatt megnőhet a szív és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázata. De az immunrendszerünk is sokkal gyengébbé válik a hiányában. Szelénhez alapvetően zöldségekből nem tudunk elegendő mennyiséghez jutni, viszont az állati belsőségek, mint a máj vagy a húsok kiváló szelén források. Ezen kívül még a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák által is hozzá tudunk jutni szelénhez.

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Veszélyes lehet az egészségre, ha két bizonyos fűszert összekeversz, ugyanis együttes használatuk nagy mennyiségben idegrendszeri problémákat, de akár hallucinációt is okozhat.
      Sztárok
      Brosnan és Keely Shaye Smith 1994-ben találkozott először. A két híresség azonnal egymásba szeretett, 2001-ben össze is házasodtak, és bár Keely jelentős túlsúlyra tett szert az idők során, világhírű...
      Egészség
      Sokan nem is gondolnák, hogy az egészséges gyümölcsök is okozhatnak károkat létfontosságú szerveink számára, pedig sajnos ez bizony előfordulhat.
      Esküvő
      Nincs senki, aki jobban ragyogna egy esküvőn mint az bizonyos nő a fehér ruhában, aki éppen készül örök hűséget fogadni élete szerelmének miközben minden szempár rá szegeződik. Az esküvő napján...
      Sztárok
      Nem akármilyen kihívás elé állította a tízrészes Hunyadi-sorozat Törőcsik Franciskát, aki a széria egyik központi karakterét, Brankovics Marát alakítja.
      Lifestyle
      Talán megpróbálod elhessegetni magadtól a gondolatot, de az igazság az, hogy te is válhatsz betörés áldozatává, így nem árt tudnod, hogy a lakás mely részét veszik először célba a nemkívánatos...