Mérgező, mégis mindennap használjuk a konyhánkban?

Íme az igazság az alufóliáról, amiben előszeretettel csomagoljuk, vagy éppen sütjük az ételeinket.
A csomagolóanyagok mumusa
Sokak háztartásban előfordul, azonban egyre többet hallani káros hatásairól. A támadások középpontjában pedig állítólagos rákkeltő hatása és az idegrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt áll. Az EgészségKalauz cikkében kifejti, mennyi alumínium jut a szervezetbe a táplálkozással, az alumíniumos csomagolások vagy konyhai edények révén.
Elkerülhetetlen, hogy bejusson a szervezetbe
Az alumínium nemcsak a környezetben (élelmiszerek, ivóvíz, földkéreg) található meg, hanem a feldolgozott élelmiszerekben, a csomagolóanyagokban, a konyhai edényekben is.
A cikk szerint a szájon keresztül a szervezetbe jutó alumínium mintegy 0,1 %-a képes a gyomor- és béltraktusból felszívódni. A gyümölcssavakkal – pl. citromlével készült ételekkel – kombinálni a folpackot azért se jó, mivel ekkor az alumínium felszívódása jóval erőteljesebb. Húst azonban nyugodtan süthetünk alufóliával lefedve.
A bőrön keresztül az alumíniumnak még ennél is kisebb hányada, körülbelül mindössze 0,01-0,06 %-a tud a véráramba jutni.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) alapján a tolerálható heti alumínium-bevitel testtömeg kilogrammonként 1 mg-ra tehető. Azaz, egy 60 kilogrammos személy heti 60 mg alumínium bevitelét visel el – írja a cikk, ami azt is kiemeli, hogy ez a limitérték egy 60 kg-os embernél a táplálkozással már ki is merül. Egy átlagos felnőtt ugyanis naponta 7-9 mg alumíniumot, tehát hetente 49-63 mg alumíniumot visz be táplálkozás során. A csomagolóanyagok és az alumínium konyhai eszközök révén azonban viszonylag kis mennyiségű alumínium kerül be a szervezetbe.
A műanyag a jelenlegi civilizációs berendezkedésünkben szinte mindenhol jelen van, ennek megfelelően már a fogyasztási cikkeinkben is megtalálható.
Leadfotó: 123rf
Oldalak
