Méregteleníteni szeretnél? Egyél articsókát!
Már az ókori görögök is ismerték az articsókát, nálunk azóta fogyasztják, mióta egészségtudatosabbak az emberek hazánkban. Nemcsak ízletes, hanem rengeteg jótékony hatása is van.
Mi fán terem az articsóka?
Ez az egzotikus zöldség valójában a bogáncsfélékhez tartozik és feltehetően Észak-Afrikából származik. Konzervet már régóta lehet kapni az üzletekben, de az természetesen nem hasonlítható a frisshez. Ha a zöldség száradt és barnult, ne vegyük meg, a levelei legyenek frissek, fényesek, lédúsak. Az articsóka egyik nagy előnye, hogy sokáig eláll, akár két hétig is friss marad.
Jótékony hatásai
Az articsóka levelét a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban is felhasználják, mivel serkenti a máj szöveteinek regenerálódását. Ezen kívül epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet és segíti az emésztést, egyszóval méregtelenít is. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, valamint cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen. A gyökereinek antibiotikus hatást tulajdonítanak, ráadásul tele van vassal, fehérjével és vitaminokkal. Afrodiziákumként is ismerik.