Megéri belőle sokat enned! A körte jótékony hatásai
Ismét megérkezett az ősz és a boltokban újra egyre több helyen látjuk felbukkanni az időszak egyik kedvenc gyümölcsét: a körtét. Nem csak számtalan ételünkben használhatjuk fel, hanem nyersen is érdemes sokat enni belőle, hiszen remek hatással van az egészségünkre.
Magas ásványi anyag tartalom
A körtének nagyon magas az ásványi anyag tartalma, ezért főleg a hűvös időben érdemes minél többet ennünk belőle, hogy megelőzzük a betegségeket.
Többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és jódot is tartalmaz. A vitaminok közül pedig A-, B1-, B2- és C-vitamin található meg benne. Ez utóbbi vitaminból pedig akkora mennyiséget tartalmaz egyetlen körte is, amellyel pótolhatjuk a napi szükségletünket.
Reuma és kimerültség ellen
A körte néhány betegség ellen is kiváló ellenszer. Többek között az ízületi gyulladások, reuma, kimerültség és a depresszió megelőzéshez is érdemes minél több körtét fogyasztanunk ősszel.
Egyes vizsgálatok szerint még a vérszegénység és a hasmenés is megelőzhető a körtével, ráadásul a végbélrák kialakulását is megelőzhetjük a fogyasztásával.
Cukorbetegeknek is
Sok gyümölcs hiába jótékony hatású, azonban a cukorbetegségben küzdőknek nem mindegy, hogy melyiket milyen mennyiségben fogyaszthatják. A körte viszont pont az egyik olyan gyümölcs, amit még ők is nyugodtan fogyaszthatnak.
Energiaital helyett
A sok jótékony hatása mellett azt is fontos kiemelni, hogy a legalább fél óráig főzött körte levével kiválthatjuk az energiaitalokat. Ugyanis élénkítő hatással van a szervezetünkre, így a nagyobb szellemi teljesítményt követelő időszakokban érdemes inkább ezzel a természetes módszerrel próbálkoznunk.
Az alma is nagyon egészséges, olvasd el azt is, hogy az almából miért érdemes sokat fogyasztanod: katt ide!
Fotók:relishme.files.wordpress.com