Júniusi gyümölcs: a cseresznye

Kevesen tudják, hogy ez a nagyon finom júniusi gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, így élettani hatásai magasan túlszárnyalnak egyes gyümölcsöket.
Kutatások bizonyítják, ha két hétig fogyasztunk cseresznyelekvárt (ami körülbelül napi 200 g lekvárt jelent), akkor szervezetünk antioxidáns védelme jelentősen megerősödhet.
A-, B- és C-vitamin is található benne, tömérdek mennyiségben. Továbbá kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Azonban vigyázzunk vele, mert ha többet fogyasztunk a kelleténél, akár emésztőrendszeri problémáink is lehetnek, ugyanis fokozza a gyomorműködést. Pont ezért ajánlják például gyomorműtétek után is.
Mire jó a cseresznye?
• Vértisztító hatása van
• Jót tesz az ízületeknek
• A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott
• Szárából remek méregtelenítő tea készíthető
• Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják
• 80%-a víz, így hidratál is
• Alvási zavarokkal küzdőknek is jó választás lehet
Cseresznyelekvár recept:
Hozzávalók:
• 1 kg cseresznye
• 50 dkg nádcukor
Elkészítés:
Mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöt és turmixszoljuk pépesre. Mehet bele a nádcukor, majd ha elkevertük, tegyük fel lassú tűzre az így kapott masszát. Főzzük 5 percig, és már tehetjük is a házi lekvárunkat a sterilizált üvegbe.
Oldalak
