Itt a legújabb őrület: gombás kávé, ami gyógyító és még a stresszt is csökkenti
Hallottál már a gombás kávéról? Ha nem, akkor itt az ideje, ugyanis míg a hagyományos kávé megemelei a stresszszintünket, addig a Ganodermás, azaz a gombás csökkenti azt, sőt számtalan pozitív hatással bír az egészségünkre nézve. A gombakávét a szokásos kávé egészségesebb alternatívájaként emlegetik, és bár jelenleg divatos kávékeverék, ez a koncepció korántsem új.
Gombás kávé? Létezik!
Natsuko Kasai, japán táplálkozási tanácsadó szerint a kávé sajnos sok esetben nemhogy nem élénkít, hanem még álmossá és dekoncentrálttá is tehet. Ennek számos oka van, amit hamarosan részletesen ki is fejtünk, ám mielőtt beleugranánk a magyarázatokba, tudnod kell azt is, hogy ha sok tejjel iszod a kávéd, akkor az még egy plusz löketet ad az álmossághoz. Ezt az úgynevezett opiátmolekulák okozzák, amelyek a tejben is megtalálhatóak, és ha még ez nem elég, akkor ott van az is, hogy több szénhidrátot viszel be, ami hizlalhat, non plus ultra, hogy nehezen emésztjük, így fárasztja a testünket. Erre megoldást nyújthat a gombás kávé, amit eredetileg Finnországban használtak a kávé pótlására a második világháború idején. Széles múltra tekint vissza a gomba kulináris és gyógyászati felhasználása az ázsiai országokban, különösen a kínai orvoslás szempontjából, táplálkozási és egészségügyi előnyeik miatt. Lapozz a cikk folytatásáért!