Élet inzulinrezisztensként: finom ízek és egészség egyensúlyban

Magyarországon a diabétesz, vagyis cukorbetegség gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető. Az inzulinrezisztencia (IR) pedig a diabéteszhez hasonlóan alapvetően a szervezet cukor-anyagcsere betegsége. Szokás a cukorbetegség "előszobájának" is nevezni, és statisztikailag a népesség kb. 20-25%-át érinti. Mindkét betegségben közös, hogy az érintettek nem fogyaszthatnak cukorral és fehér liszttel készült ételeket.
Nem mindig könnyű diagnosztizálni
Az IR - mivel szervezetünk fő energiaforrását (vagyis a szénhidrátok elosztását) érinti - sokrétű és mélyreható következményeket vonhat maga után. Bonyolítja a dolgot, hogy nem (mindig) könnyű diagnosztizálni – gyakran meddőségi kivizsgálás kapcsán derül rá fény, de az állandó cukoréhség is árulkodó jel lehet. Sok esetben a sikertelen fogyókúrák hátterében is ez áll.
Van megoldás: inzulinrezisztensként is lehet finomakat enni
Bármilyen aggasztónak tűnik mindez, nem kell kétségbe esni: van mód arra, hogy inzulinrezisztensként is teljes értékű életet lehessen élni, minimális lemondás mellett. Az IR-alapelvek megismerése és betartása természetesen elengedhetetlen, ám némi odafigyeléssel megoldható, hogy megmaradjanak a finom ízek, és az édességeket sem kell elfelejteni.
Némi odafigyeléssel megoldható, hogy megmaradjanak a finom ízek
Mindössze annyi a teendő, hogy a cukrot megfelelő édesítőszerre, a fehér lisztet pedig 70%-ban teljes kiőrlésű lisztre cseréljük.Egyes recepteket picit ennek megfelelően át kell alakítani, de ez egyáltalán nem jelent hatalmas kihívást egy, a konyhában minimálisan járatos személy számára. Magától értetődően van arra is megoldás, ha valaki nem szeret, tud vagy akar a konyhában sürögni-forogni.
Egészséges és finom ételek IR-eseknek
Számukra, azaz a cukorbetegek és IR-esek számára készíti és szállítja házhoz termékeit egy kis családi cég, az Alexa Sütöde. IR-es érintettként valóban szívvel-lélekkel, a problémát teljes mértékig átérezve dolgoznak azért, hogy egy finom péksütemény, pl. az édes kakaós csiga ne csak az egészségesek kiváltsága lehessen.
Mivel az IR-esek egy speciális diéta (amelyik napi 160 g szénhidrátot tartalmaz, napi ötszöri étkezéssel) szerint étkeznek, fontos elvárás az ételeikkel szemben, hogy mindegyik előre megadott szénhidrát-mennyiséget tartalmazzon, ezáltal beilleszthető legyen a diétába.
Az IR-es ételek további jellemzője az összetevőkben érhető tetten: kizárólag basmati rizst használnak, és a só is jódozatlan, mivel a a pajzsmirigy-problémák (melyek az IR gyakori társbetegségei) esetén ez javallott.
Oldalak

This is a modal window.