Komoly baj érhet, ha nem figyelsz – Így válassz húst a boltban!
Az utóbbi években számos olyan esetről hallhattunk, ahol vásárlói panaszok, vagy hivatalos ellenőrzés során derült ki, hogy egyes üzletekben nem megfelelő minőségű húsok kerültek forgalomba. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogyan történhet mindez, ha minden minőségbiztosítási feltételnek megfelel az áru? Hát pont úgy, hogy nem felel meg. Hogy az ilyen eseteket elkerülhesd, sorra vettük, mire kell figyelned a boltban, ha húst vásárolsz.
Hol vásároljunk?
Az első fontos szempont a bolt kiválasztása. Lehetőleg olyan helyen vásároljunk húst, ahol már az eddigiek során is csak pozitív tapasztalataink voltak, de az sem árt, ha ismerjük a forgalmazott termékek eredetét. Ezt megkérdezhetjük az eladóktól, de ellenőrizhetjük a csomagoláson is, ha viszont ez az információ ködös, vagy hiányzik, akkor legyünk óvatosak és inkább ne tegyük a kosarunkba az árut. Ezen kívül az adott üzlet kinézete, a termékek elhelyezése és a higiéniai állapotok is mind arra engednek következtetni, hogy az áruk ellenőrzött körülmények között kerülnek a polcokra és nagy valószínűséggel betartják a minőségbiztosítási és egészségügyi követelményeket is.
A minőség legyen az első
Hazánkban jellemző statisztika, hogy elsődlegesen ár alapján vásárolunk, még ha tudjuk is: „olcsó húsnak híg a leve”. Sajnos azt kell, hogy mondjuk, ez a mondás nem véletlen a húsokra lett kitalálva. Hidd el, sokkal nagyobb baj lehet lehet belőle, ha esetleg minőségromlás miatt leértékelt áru kerül a kosaradba.
Erre figyelj a vásárlásnál
Amit a boltban megtehetsz, ne halaszd otthonra! Még mielőtt a kosárba tennéd a húst, mindig ellenőrizd a szavatossági idejét! Ez jól jelzi az eltarthatóságát és a frissességét is, a vásárlástól számított 1-2 napon belül azonban lehetőleg ettől függetlenül is használd fel, hiszen ezek a termékek nem tarthatók el túl sokáig. Ezenkívül az egyedi csomagolású termékek esetében az is fontos, hogy a csomagolás szakadásmentes és sértetlen legyen.
Ha sertés-, vagy marhahúst vásárolsz, a minőség fontos jelzője lehet a termékek színe, a friss vágásból származó húsok színe ugyanis élénk, állatfajra jellemzően világosabb vagy sötétebb piros. Nincs semmilyen furcsa szaguk, a tapintásuk pedig ruganyos.
Femcafe-tipp (x)
Tudtad, hogy a SPAR Magyarország saját húsüzemet működtet? Ráadásul az élelmiszerkereskedelmi láncok között nemcsak elsőként, de egyedüliként! A Regnum húsüzem működésének alapja indulása óta a szigorú ellenőrzés és a kifogástalan szállítói háttér, így nem csoda, hogy a SPAR húsüzemében előállított termékek sikere évről évre nő. A friss sertés- és marhahús mellett az üzemből mintegy 50 féle kiváló minőségű, sajátmárkás húskészítmény kerül a hálózat üzleteibe, így ha biztosra szeretnél menni, keresd a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain az S-Budget, SPAR vagy REGNUM márkájú hústermékeket!