Hatékony megelőzés: Fokhagyma

A fokhagyma jellegzetes íze kiváló alapanyag a konyhában, de betegségek megelőzésére, kezelésére is hatékonyan alkalmazható.
A fokhagymát az emberek többsége nem túl gyakran fogyasztja, melynek leginkább intenzív illata az oka. Ezt a benne található kéntartalmú vegyületek okozzák, azonban ezek egészségünk szempontjából nagyon hasznosnak tekinthetők, ugyanis reakcióba lépnek a baktériumokban lévő kéntartalmú fehérjékkel, így gátolva azok működését.
Baktérium- és vírusölő hatás
Ennek köszönhetően a fokhagyma baktérium-és vírusölő hatással rendelkezik, így megfázásos, légúti panaszok esetén különösen ajánlott. A kéntartalmú vegyületeken kívül több száz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között B- és C-vitamint, jódot, magnéziumot, cinket.
Leginkább a szív-és érrendszert érintő betegségek megelőzésében hatékony: fokozza a szív teljesítőképességét, csökkenti a vérnyomást, ahogy a káros koleszterin szintjét is, így akadályozza az érelmeszesedést.
Erősíti az immunrendszert
Mindezek mellett erősíti az immunrendszert, serkenti az epe- és májműködést, elősegíti az emésztést, hasmenés esetén is segítségünkre lehet. Mivel jó hatással van a bél ereire, fogyasztása ajánlott azoknak, akik gyakran szenvednek puffadástól.
Kutatások alapján egyes daganatok megelőzésére is eredményesen alkalmazható, leginkább a gyomor- vastagbél- és bőrrák kialakulását gátolhatja.
A fokhagyma nyersen szétrágva hatásos igazán, de ha valaki nem szeretne erős illatával megküzdeni, az kapszula, tabletta formájában is megvásárolhatja.