Halvaszületés és vetélés - Ez történik, ha a kismamák túl sokat fogyasztanak a következő ételekből
A várandósság alatt nagyon kell vigyázniuk a kismamáknak, hogy mit esznek, hiszen nem csak a saját, hanem a babájuk egészségéért is felelősséggel tartoznak. Elmondjuk, melyek azok az ételek, amiket a magzat érdekében egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben szabad fogyasztani.
1. Fetasajt
A fetasajt egy sokak által kedvelt fajta, használják salátákhoz, tésztákhoz és húsokhoz is. Sajnos azonban gyakran okoz ételmérgezést, azon belül is liszteriózist. A liszteriózis a lysteria monocytogenes anaerob baktérium által okozott ritka fertőző megbetegedés, amely terhesség alatt a méhlepényen keresztül, illetve szülés közben a magzatvízzel az újszülöttre is átterjedhet. A listeria baktérium élve kerül a gyomor- és bélrendszerbe, ahol elszaporodik, majd bejuthat a bélszövetbe, a nyirokrendszerbe és súlyosabb esetekben a vérbe is. Várandós nők esetében vetélést, halvaszületést okozhat, így minél kevesebbet fogyasztanak belőle, annál jobb.
2. Máj
A máj, illetve a májat tartalmazó ételek túl sok A-vitamint tartalmaznak, ami, különösen a terhesség első hónapjaiban különböző rendellenességeket okozhat a magzatnál. A túladagolás tehát nem szerencsés, A-vitaminra azonban szüksége van a picinek a sejtnövekedéshez, a bőr és a nyálkahártyák kialakulásához, valamint számos anyagcsere-funkcióhoz, úgyhogy nem lehet teljesen kizárni az étrendből. Legjobb, ha a kismama azokat az ételeket részesíti előnyben, melyek béta-karotint tartalmaznak, ebből ugyanis a szervezet szükségletei szerint képez A-vitamint: ilyen például a tojás, a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek, a sárgadinnye, a mangó és a sárga színű zöldségek.