Gyógyítás és megelőzés mandulaolajjal
A mandulaolaj sokféleképpen felhasználható: tökéletes kozmetikai szer, véd a betegségektől, enyhíti a bőrbetegségek tüneteit, és a konyhába is új ízeket hoz. Kattints, hogy megtudd miként használható!
Mitől jó a mandulaolaj?
A mandulaolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B-vitamin és magas Omega-9 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. A mandulaolaj legnagyobb részét a linolsav és olajsav alkotja, amelyeknek fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésben.
Az Omega-9 zsírsav egyszeresen telítetlen, így nem kell tőle tartanunk, a jó zsírok közé sorolják. Azon kívül, hogy ápolja a bőrt még egyéb jó tulajdonságai is vannak. A kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert és a vércukorszintre is jótékony hatással van.
A mandulaolaj gazdag B-1, B-2, és B-6 vitaminban, és E-vitamint is tartalmaz. A világhírű Sebastian Kneipp lelkész és természetgyógyász sikeresen gyógyította mandulaolajjal a következő betegségeket: tüdőgyulladás, hascsikarás, gyermekkori székrekedés.
Mandulaolajjal a szépségért és az egészségért
A bőr ápolásához a mandulaolaj önmagában használható, de bázisolajként is kiváló, vagyis vegyíthető más illóolajokkal. Önmagában használva bármilyen bőrtípus ápolható vele. A tenyérbe vagy rögtön a bőrfelületre csöpögtetett olajat körkörös mozdulattal kell a már felpuhult bőrbe belemasszírozni.
Puhítja a bőr felületét, visszaadja a bőr rugalmasságát és lassítja a bőr öregedését. Szaunázás, napozás, vagy szolárium után is ajánlott használni, alaphelyzetben pedig zuhanyzás vagy fürdés után fejti ki a legjobban hatását.
Szarkalábak ellen szemránckrém helyett a mandulaolaj is nagy sikerrel alkalmazható. Az ujjbegyre egy-két csepp olajat csepegtessünk, majd ütögessük be a szem körüli bőrbe - természetes és jóval olcsóbb megoldás, mint a bolti szintetikus krémek.
Gombás bőrfertőzések esetén a tüneteket enyhíti, csillapítja a viszketést és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható a kipirult, gyulladt bőr fájdalmának, „húzódásának” enyhítésére is.
Mandulaolaj a konyhában
A mandulaolaj csak hidegkonyhai felhasználáshoz használható, vagyis alkalmazása után az ételeket már nem szabad hőkezelni.
A mandula olaja enyhén édes ízű, tökéletesen illik a salátákhoz, dresszingekhez és szószokhoz. Édes, friss íze miatt kiváló kacsához, csirkéhez és halhoz egyarán.
Sütemények, marcipánok és pralinék még különlegesebbé tehetők, ha az alapanyagokhoz pár csepp mandulaolajat használunk.