Grillezz a karcsúságért! - Így készíthetsz egészséges falatokat
Itt a tavasz, most már semmi sem tarthat vissza attól, hogy mindent megtegyünk az egészségünkért! A jó idő beköszöntével egyre több szabadidős tevékenységet iktathatunk be a programjainkba, és ha már az alakunkért tennénk valamit, akkor az edzésterven kívül itt egy ütős étkezési tipp: grillezzünk a karcsúságért!
Egészséges kerti parti
A kerti grill parti nem csak azért nagy kedvenc, mert a szabadban együtt bulizhatunk, hanem azért is, mert olyan ételeket készíthetünk, amelyek egészségesek is. Persze most nem a zsíros, vastag tarjaszeletekre, a zsírban tocsogó kolbászra vagy az ízfokozókkal és adalékanyagokkal teletömött virslikre gondolunk, sokkal inkább a sovány húsokra: a szárnyasokra vagy a halra. Mellé friss, szezonális fogásokat kínáljunk. Kerüljön sok zöldség és gyümölcs a grillrácsra, amikkel egészen új ízeket csalogathatunk elő.
Így lehet még jobb!
Mára már tény – és a dietetikusok is alátámasztják –, hogy a grillezéssel lehet a legjobban megőrizni az ételek vitamintartalmát. Egyfelől (ha lefedhető készülékünk van) egyfajta előpárolás megy végbe, másfelől pedig szinte semennyi zsiradékot sem kell használnunk. Csupán a rácsokat kell leolajozni, hogy ne tapadjon rá az étel, és már süthetünk is.
Ha igazán tenni szeretnénk az egészségünkért, akkor arra is oda kell figyelnünk, hogy a lecsöpögő zsír a forró szénnel érintkezve rákkeltő anyagokat tartalmazó füstöt idéz elő. Éppen ezért vágjuk le a zsíros részt és várjuk meg, amíg izzó parázs marad a tálcában. A jó, szürke parázs fölött, 180-300 °C-on sokkal hamarabb puhulnak meg a húsfélék, mint főzött, párolt, sütőben készült társaik, amellett pedig szaftosak maradnak.
Femcafe tipp (x)
Ha egy igazán profi, könnyen mozgatható grillezőre szeretnél szert tenni, a Broil King Keg készülékét ajánljuk. Ezt a professzionális grillezőt duplafalú acél testtel készíti a gyártó és kiváló hőszigetelése lehetővé teszi, hogy állandó hőmérsékletet érj el vele – így nem kell folyton arra figyelned, hogy nyers marad a hús, vagy éppen hirtelen szénné ég. Könnyű begyújtani, és zárt formájának köszönhetően eloltani is egyszerű. Használata, áthelyezése és szállítása lényegesen biztonságosabb a hasonló eszközökhöz képest.