Tudtad? Így a legegészségesebb a tojás, gyakrabban ehetnénk ebben a formában
Nem túlzás azt állítani, hogy a tojás az egyik legtáplálóbb élelmiszerünk, amely viszonylag olcsó és mindemelett gazdag fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban és különböző, a test számára is nélkülözhetetlen nyomelemekben. Azt kevesen tudják, hogy milyen formában fogyasztva a legegészségesebb. Most lerántjuk a leplet, nézzük, hogy mit mondanak a szakértők!
Hogyan készítsük?
A kutatók szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan készítjük el a tojást, ugyanis ez jelentősen befolyásolhatja az élelmiszer tápanyagprofilját. Nézzük meg a különböző elkészítési módokat:
Főzés
A tojás főzése biztonságosabbá teszi ezt az élelmiszert, ugyanis így minimalizálhatjuk a baktériumok "életben maradásának lehetőségét". A tápanyagok sokkal könnyebben emészthetőek, továbbá szervezetünk ebben a formában képes felhasználni a benne található fehérjék 91 százalékát, míg a nyers tojás esetén ez mindössze 51 százalék. A főzés segíthet abban is, hogy biotinhoz jusson a szervezetünk.
Buggyantás
Buggyantás során csökkenhet a tojás vitamin és antioxidáns-tartalma, ám ennek ellenére is kiváló tápanyag a test számára.