Ezzel etetnek! A génmanipulált élelmiszerek világa
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Manapság mindent próbálunk átformálni, újjá és jobbá alakítani. Sajnos olyan dolgokhoz is hozzányúl az ember, amihez nem biztos, hogy szabad lenne. Ilyenek az alapvető élelmiszerek, melyek termesztésébe már a géntechnológiát is beleviszik. Bár valódi hosszú távú hatásait még nem ismerjük, ezért előre kiszámíthatatlan mi fog történni, ha fogyasztjuk őket. Baljós előjelek!
A géntechnológia lényege
Vesznek egy haszonélőlényt, aminek a szervezetébe egy másik élőlény szervezetéből származó gént juttatnak. Így az alapvető tulajdonságai mellett, olyan képességekkel ruházzák fel, mint például a rovarölő méreg termelése. Így kapják a genetikailag módosított szervezetet (GMO), amit a mezőgazdaság mellett alkalmaznak a gyógyszerkutatásban is.
Miért jó?
A genetikailag módosított növényeket és előállítási technológiájukat azért találták ki és kezdték el alkalmazni, hogy a mezőgazdasági termelés folyamán kevesebb vegyszert kelljen használni. Továbbá egyszerűbbé és olcsóbbá akarták tenni a termelés folyamatát. Azonban ez a fajta technológia beláthatatlan következményekkel jár.
Miért rossz?
A legnagyobb probléma, hogy az ember nem tudja megválasztani, mikor eszik genetikailag módosított élelmiszert. Ez abból fakad, hogy a termelők (legyen bármekkora) nem tudják megválogatni a szinte monopóliumban lévő vetőmagokat és alapanyagokat forgalmazó cégtől jövő árut. Ezek a mamutcégek akkor válthatnak genetikailag módosított technológiára, amikor akarnak.
Fotó: flashinthepan.net