Ez is rákot okozhat - Ártatlannak tűnő főzési módszerről rántották le a leplet a kutatók
Szakértők állítják, azok az ételek, amelyek napraforgó- vagy kukoricaolajban sültek, ártalmasabbak lehetnek mint azok, amik vajban vagy zsírban pirultak.
Az ok
A napraforgó- és a kukoricaolajból hevítés hatására olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, amik elősegítik a rák kialakulását, írja a Sky News. A tudósok ajánlják, hogy sütéshez, főzéshez használjunk inkább olívaolajat vagy kókuszolajat. De még akkor is jobban járunk, ha zsírban vagy vajban készítjük az ételeket.
Tévhit
Éveken át úgy tudtuk, hogy a telítetlen zsírsavak egészségesebbek, mint állati eredetű telített fajtáik. A kutatások alátámasztják, hogy a növényi olajak melegítéskor olyan aldehideket bocsátanak ki, amelyek könnyen okozói lehetnek a szívbetegségeknek vagy akár a ráknak is.
Konkrét adatok
A méréseket millimolban (a mol ezred része) végzik. A leicesteri De Montfort University kutatói kimutatták, hogy 30 percnyi kókuszolaj hevítése alatt fél millimol káros anyag szabadul fel, a vajnál egy millimol, míg a napraforgóolajnál ez az érték 5. Ezek az anyagok nagyon magas hőmérsékleten mutatkoznak, inkább hosszabb sütési idő során szabadulnak fel. Még az egyik legkomolyabb idegrendszeri betegségnek, az Alzheimer-kórnak is köze van ezekhez a káros anyagokhoz. Tehát a legfrissebb kutatások szerint süssünk inkább egészséges kókusz-, vagy olívaolajban, hogy elkerüljük ezeket veszélyes betegségeket.
Ha hasznosnak találtad a cikket, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!
Ezt is ajánljuk: 4 étel az Alzheimer-kór ellen - Akadályozd meg a szellemi leépülésed