Csökkenti a koleszterinszintet és gátolja a daganatok kialakulását - Ezt a zöldséget építsd be az étrendedbe

Hallottál már az okráról? Szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő napi tanácsában ma ezzel a furcsa nevű zöldséggel ismertet meg minket. Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van!
Bővebben az okráról
Ez a zöldség a mályvafélék családjának a tagja; Etiópiából származik, kb. 3500 évvel ezelőtt jelent meg. Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal. Alacsony a kalóriatartalma, emellett pedig gazdag vitaminokban is. Megtalálható benne a Thiamin, a B6-és a C-vitamin, a folsav, a riboflavin, a kalcium, a cink és rengeteg élelmi rost.
Mire jó?
1. Rák ellen
Az okra az egyik legjobb minőségű antioxidáns tartalmú zöldség. Van benne béta-karotin, xantin és lutein, melyek megakadályozzák a szájüregi-, illetve a tüdőrák kialakulását, a pektin pedig az áttétes melanóma erekben lévő sejtjeit pusztítja.
2. Légzési nehézségekre
Az okrában található C-vitamin hatékonyan kezeli a légzési panaszokat, ráadásul kutatások kimutatták, hogy csökkenti az asztmás rohamokat is.
3. Immunerősítésre
Nem titok, hogy a C-vitamin harcol a megfázás ellen, de kutatások kimutatták, hogy ez az antioxidáns tényleg erősíti az immunrendszert, és védelmet nyújt a fertőző betegségek ellen. Megakadályozza a káros szabad gyökök kialakulását.
4. A csontokra
A folátok és a K-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontjaink erősek legyenek. 100 gramm okra tartalmazza a napi ajánlott bevitel közel 22%-át tartalmazza.
5. Koleszterincsökkentésre
Az okra oldódó rosttartalma segít csökkenteni a szívroham kockázatát és a betegségeket.
Fotó: Fodor Imre
Oldalak
