Az aztékok szuperétele - a Chia
A Chia vagy más néven azték zsálya Dél-Amerikából származó növény, apró magvai rengeteg élettanilag fontos tápanyagot tartalmaznak. Omega 3 és 6 zsírsavak, antioxidánsok, fehérjék, élelmi rostok, vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása.
A Chia szó az azték chian szóból származtatható, jelentése olajos. A Chia mag a maga nemében egyedülálló szuperétel, hiszen nagyon magas koncentrációban tartalmaz számos, az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagot.
Szinte az összes szükséges esszenciális aminósav megtalálható benne. Sportolók és vegetáriánusok kiváló táplálékkiegészítője lehet, hiszen segítségével kiváltható az állati fehérje. A Chiában található protein nem tartalmaz glutént, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hatásos és gyors segítség lehet a plusz kilók leadásában is, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben. Magas rosttartalmának köszönhetően hosszú ideig teltségérzetet okoz, gyorsítja az anyagcserét, valamint segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.
Az apró magocskák akár évekig is megőrzik ízüket és illatukat. A Chiát könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos. Kiváló lehet szószokhoz, vajkrémekhez, pudinghoz, shake-hez adva. Darálva sütemények tésztájához is adható, a csíráztatott magok pedig kiválóak salátákhoz vagy szendvicsbe.
Mivel érdemelte ki a chia a szuperétel címet?
• 10x több Omega-3-at tartalmaz, mint a lazac
• 9x annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban
• 5x több vasat tartalmaz, mint a spenót
• 5x több kalcium van benne, mint a tejben
• 3x több élelmi rostot tartalmaz, mint a búzakorpa