Az emelkedő élelmiszerárak tényleg ahhoz vezetnek, hogy nem tudunk majd etikusan, egészségesen táplálkozni?
A közelmúltban a világszerte több szupermarket kénytelen volt leállítani a tojások szabad tartásúként való címkézését, mivel a madárinfluenza kitörése miatt minden tyúkot zárt körülmények között tartottak. Remélhetőleg ez csak egy rövid távú változás, és a madarakat inkább előbb, mint utóbb újra kiengedik a szabadba. És még ezek az "istállóban" tartott tojások is jobbak, mint a ketrecesek.
Állatjólét vagy emberjólét?
Az állatjólétért aggódók számára azonban ez azt jelenti, hogy választaniuk kell a tojás nélküliség vagy a kompromisszumkötés között. És nem ez lesz az egyetlen dilemma, amivel szembe kell néznünk, amikor az etikus étkezésről van szó.
A megélhetési válságnak köszönhetően az élelmiszerárak szinte minden kategóriában emelkedtek. Amikor a teljes szupermarket költségvetése megszorul, és spórolni kell, könnyű lenne elsőként az etikus termékeket elhagyni. Különösen a húsok egyre drágulnak, és az állatjólétet figyelembe vevő lehetőségek eleve nem voltak olcsók. A Tescóban egy egész szabad tartású csirke jelenleg több mint kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos, a bio pedig akár háromszor annyiba is.
Vedd a Fairtrade felé az irányt!
De nem kell, hogy luxuscikk legyen. Lehetséges a költségek csökkentése anélkül is, hogy "génkezelt", antibiotikummal tömött csirke húsát tennénk vasárnap az asztalra. Ennek egyik módja kitapasztalni, mely áruházláncok árulják olcsóbban a húsokat, azonban felfoghatod ezt egy lehetőségként is, hogy itt az alkalom mérsékelni a húsfogyasztásod. Persze, a zöldséges is folyamatosan drágulnak, de még mindig olcsóbb alapanyag, mint a hús és rengeteg receptet találsz, melyhez csak zöldségekre van szükség.
Odafigyelhetsz arra is, hogy a megvásárolt termék fairtrade gazdálkodásból és előállítással készüljön, ahol a dolgozók emberséges körülmények között, értelmezhető fizetésért dolgoznak, a kereskedelemből származó nyereség egyenlőbben oszlik el, az emberi jogokat a termelés minden lépésénél tiszteletben tartják, a tisztesség és az igazság az első, valamint a politikusok és döntéshozók is aktívan segítenek egy olyan kereskedelmi környezet létrehozásában, amely biztosítja, hogy a munkások megkapják a létminimumhoz szükséges jövedelmet.
A Fairtrade banán például általában nem sokkal drágább, mint az a banán, melynek természtésekor nem tartják be a fenntarthatóságra és a termelők magasabb bérezésére vonatkozó előírásokat. A gyümölcsök és zöldségek mellett egyre inkább megfizethető áron kaphatsz Fairtrade csokit, teát, de még kávét is a boltokban.
Magas árak mellett háttérbe szorul az etikusság
Természetesen senkitől sem lehet elvárni, hogy az utolsó pénzéből is a fairtrade termékeket vegye meg, ha valamivel olcsóbban hozzá tud jutni ugyan nem fairtrade, de akár nagyobb kiszerelésű termékekhez. Az orosz-ukrán háború hatása már ma érezhető az élelmiszerárakon Magyarországon, de egyébként is észlelhető egyfajta drágulás. Ettől függetlenül amennyire csak tudunk, figyeljünk az etikus vásárlásra, mert Földünknek szüksége van a tudatos emberekre. Az etikusság gyakran összefügg az egészséges élelmiszerekkel, erre azonban minden körülmények között érdemes figyelni, hiszen rengeteg gyakori betegség okozója a nem elég változatos, egészségtelen étkezés.