A lúgosítás alapjai
Gyomorbántalmak, narancsbőr, túlsúly, problémás bőr – ezek a problémák mind szervezeted túlsavasodását jelezhetik. Eláruljuk, hogyan tehetsz ellene.
Az egészséges szervezetre alapvetően a sav-bázis egyensúly jellemző, melynek ideális értéke 7.4 körülvan. A savakra szükség van a test anyagcsere-ellátásához. Ha azonban túl sok termelődik belőlük, felborul az egyensúly. Ezt tovább fokozhatja a stresszes és mozgásszegény életmód is.
Ahhoz, hogy megakadályozd az elsavasodást és ezzel felszámold a benned felgyülemlett méreganyagokat, először az étkezési szokásaidat kell felülvizsgálnod.
Próbáld minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat a következőknek:
• tojás
• mindennemű hús
• tejtermékek
• gabonából készült élelmiszerek
• szénsavas üdítők
• édességek
• alkohol
• kávé, fekete tea
• tartósítószert, színezőanyagokat tartalmazó élelmiszerek (gyorséttermi ételek, gyorsfagyasztott készételek)
Részesítsd előnyben az alábbiakat:
• zöldségfélék (spenót, cékla és zeller erősen lúgosít)
• banán, ananász, görögdinnye, citrom, lime, meggy
• barnarizs
• szója
• hüvelyesek
• olajos magvak
• csírák
Nem szabad elfeledkezni a folyadék pótlásáról: igyunk ásványvizet és gyógyteákat. A hatást fokozhatjuk bázikus fürdővel, illetve nyirokkeringést elősegítő masszázzsal is.