A legfontosabb vitaminok nyárra

Számos vitaminra van szükségünk, hogy testünk egészséges egyensúlyát megtartsuk. Most felsorolunk néhányat, amelyek kifejezetten fontosak a meleg hónapokban!
D-vitamin
A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, amelyhez nem juthatunk hozzá pusztán ételekből, legalábbis számottevő hatást nem tudunk elérni ezekkel. Legfőbb D-vitamin forrás az UV-B sugárzás, amelyet a nyári napsugarakból vehetünk magunkhoz.
A mértéktartó napozás elengedhetetlen az egészséges élethez, amelyet télen szoláriumozással tudunk némileg fenntartani. A megfelelő D-vitamin bevitellel elkerülhető a csontritkulás, egyes rákfajták kialakulásának az esélye csökkenthető, valamint az izom, szív és érrendszeri problémák kialakulását is csökkentheti. Nem beszélve általános hangulatjavító tulajdonságáról.
Megtalálható: az olajos halban, a tőkehal májban, néhány tejtermékben és a tojásban.
Érdekesség: Az Unióban D-vitaminnal dúsítják a tejet.
E-vitamin
Az E-vitamin bevitele igen fontos, hiszen többek között segít abban is, hogy fiatalságunkat megőrizzük. Fenntartja a sejtek egészséges működését, ezzel lelassítva a sejtöregedést. Az E-vitamin jó a szívnek, az agynak és véd a terhesség alatt, a férfiak esetében pedig meggátolja a terméketlenség kialakulását.
Megtalálható: gabonafélékben, olajos magvakban, húsban, tojásban, májban. Szervezetünk rövid ideig tárolja, ezért gondoskodunk kell a megfelelő vitaminpótlásról.
Érdekesség: Az állati eredetű ételekben, az állatok takarmányozásától függ a feldolgozott hús, tojás E-vitamin tartalma.
F-vitamin
Az F-vitaminnak két fajtája van, az omega3 és az omega6 zsírsavak. A napozás és fürdés során bőrünk kiszárad, érzékenyebbé válhat. Az F-vitamin megfelelő bevitelével elkerülhető a száraz bőr, száraz könnycsatorna, az ekcéma és a pattanások. Továbbá a vérnyomás problémák, ezáltal a szív problémák és az immunrendszer gyengesége. Az F-vitamin által szebb lehet a hajunk és gyorsabban gyógyulhatnak a sebeink.
Megtalálható: az olajos magvakban, szőlőmagban, kukoricában, halakban.
Érdekesség: A túlzott szénhidrát bevitel miatt több telítetlen zsírsavra van szüksége a szervezetnek, mert ezek segítik a telített zsírsavak lebomlását!
Oldalak
