Ismerd meg a 10 legerősebb antioxidánst – Felfalják a rákkeltő szabad gyököket

Február 4-e a Rákellenes Világnap. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a 10 legerősebb antioxidánst, amelyeket mindenkinek be kellene építenie az étrendjébe; meggátolják a szabad gyökök képződését, amik köztudottan hozzájárulnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. A finomságok neve mellett feltüntettük az ORAC értéküket is, ami az antioxidáns tartalmukat jelzi, vagyis azt, hogy mennyire tudják elnyelni a szabad gyököket.
Goji bogyó – 25 ezer ORAC egység
Korábbi cikkünkben már méltattuk a goji bogyót, ezt az egyedülálló szuperélelmiszert. Rengeteg sejtvédő E-vitamint és béta-karotint tartalmaz, ami a zeaxantinttal és a luteinnel együtt semlegesíti a szabadgyököket, a benne lévő rengeteg poliszacharid pedig növeli a rákos sejtek elpusztításáért felelős immunsejtek számát. Növényi biaktív anyagainak és a fitokemikáliáknak köszönhetően védi és helyreállítja a máj méregtelenítő kapacitását.
Fekete áfonya – 14 ezer ORAC egység
A fekete áfonya jelentős hozzávaló a gasztronómiában, de gyógynövényként is pótolhatatlan. Már a színe is arról árulkodik, hogy magas a flavonoid tartalma, így remek antioxidáns is. Számos antioxidáns csoport megtalálható benne: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok. Hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.
Étcsokoládé – 21 ezer ORAC egység
Minél magasabb a kakaótartalma egy csokoládénak, annál erősebb antioxidáns. A sötét finomság amellett, hogy öregedésgátló hatással rendelkezik, segítségével sokkal tovább képesek megújulni a sejtek, ráadásul a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Pekándió – 17 ezer ORAC egység
A csonthéjasok különösen gazdagok az E-vitamin egy speciális formájában, a gammatocopherolban; egyes vizsgálatok szerint a pekándió fogyasztás után nyolc órával e jótékony anyag mennyisége megkétszereződik a szervezetben. A finom mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, így kikezdhetetlen fegyver a daganatok és a szívbetegség elleni harcban.
Fotók: bestherbalhealth.com, chocolateinspirations.com
Oldalak
This is a modal window.