A 6 legmagasabb tápértékű étel
Naponta csak korlátozott mennyiségű táplálékot tudunk bevinni a szervezetünkbe, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségben tesszük ezt meg. A napi kalóriabevitelünk leghatékonyabb módját olyan ételekkel érhetjük el, mint a lazac, az áfonya vagy a máj. Íme, a teljes lista!
Rákfélék
A tengerekben és óceánokban megtalálható élőlények közül, a rákfélék a leginkább tápanyagban gazdagok. Ide tartoznak a kagylók, az osztriga vagy a garnélarák.
- A kagylók B12-vitaminban gazdagok, hiszen 100 grammban tizenhatszoros mennyisége van a napi átlag bevitelnek. Ezek mellett C-vitamin-, B-vitamin-, kálium-, szelén- és vastartalma is rendkívüli.
- Az osztriga szintén nagyszerű választás, hiszen 100 grammban hatszorosát találjuk a cink napi ajánlott mennyiségénél, kétszeresét a réznek és a B12-vitamin-, illetve D-vitamin-tartalma is átlagos felüli.
Tengeri moszat
A halféléken kívül van ám más is a tenger mélyén, ami zseniális mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára fontos tápanyagokat. A több ezer féle tengeri növény sok esetben tápanyaggazdagabb, mint földi társaik.
- Magas ásványi anyag tartalmuk – kalcium, magnézium és vas – miatt, érdemes sűrűn fogyasztani őket.
- A legnagyszerűbb tulajdonsága a tengeri moszatoknak a kiemelkedő mennyiségű jód, mely karban tartja a pajzsmirigy és az anyagcsere megfelelő működését.