5 kifejezetten egészséges és nagyon ízletes köret
A krumpli és a rizs mellet számos más köret is létezik, amelyek nemcsak változatosabbá varázsolják étkezéseinket, hanem magas vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően egészségünkre is jótékony hatással vannak. Érdemes kipróbálni őket, hiszen kedvező élettani hatásaik mellett a hagyományos köretek miatt néha ellaposodó ebédek, vacsorák is könnyen feldobhatóak velük.
Kuszkusz
Az arab konyhából indulva kezdte meg hódító útját ez a vajsárga, a durumbúza szemeinek őrléséből származó, lisztréteggel bevont gabonaféle, amely e liszt hatására főzés közben könnyebben magába szívja a nedvességet, így pergőbb szeművé válik és kevésbé tapad össze. A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszhat a vérrögök és az erekben létrejövő plakkok kialakulásának megelőzésében. Káliumtartalma szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentheti, hiszen a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában tölt be fontos szerepet.
Elkészítéséhez a boltban beszerzett kuszkuszt vízben kell kifőzni vagy megnedvesítve gőzben puhára párolni. Önmagában is remek köret, fűszerekkel ízesítve, vagy párolt zöldségekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal gazdagítva azonban még finomabb.
Bulgur
A közel-keletről származó bulgur a búzaszemek párolásával, kiszárításával és összezúzásával készülő gabonaféle, amely nagyon kiadós, könnyen eltelít és enyhe dióíze van. Alacsony zsír-, ám magas rost- és ásványianyag-tartalmú, így jó választás, ha egészséges köretet szeretnénk tálalni.
Magas ásványianyag-, elsősorban mangántartalmának köszönhetően hozzájárulhat az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, rosttartalma révén elősegítheti a táplálék gyorsabb emésztését és a káros anyagok bélrendszeren való áthaladását, így a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát. A B1-, B2-, B3- és B6-vitamin értékes forrásaként a máj, szem, haj és bőr egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat.
A bulgur nagyobb szemű fajtájából készült köretet párolt vagy főtt zöldségekkel, friss fűszernövényekkel vagy magvakkal összekeverve érdemes az asztalra adni.
Hajdina
A keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát lisztes magja miatt tekintik gabonafélének. Amellett, hogy a B-vitaminok egyik leggazdagabb forrása, még számos ásványi anyagot (magnéziumot, krómot, rezet és mangánt) is tartalmaz, így számos szerv és élettani funkció kiegyensúlyozott működésének biztosításáért lehet felelős. A bélrendszer megfelelő működéséhez rosttartalma, a gyulladások mérsékléséhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig esszenciális zsírsavtartalma járulhat hozzá.
Köretként érdemes kipróbálni köménnyel vagy zsályával fűszerezve.
Quinoa
A dél-amerikai eredetű, az inkák által egykor különösen kedvelt növényféle semleges ízű magja bármilyen ízű köret kiváló alapanyaga lehet. Gazdag fehérjetartalmú, gluténmentes, s így könnyen emészthető, vastartalma a vérszegényég leküzdésében, kalcium- és foszfortartalma a csontok egészségének megőrzésében segíthet, E-vitamin tartalma pedig a szív és az érrendszer, valamint az agy védelméhez járulhat hozzá.
Köretként apróra vágott zöldségekkel, olívaolajjal és friss fűszernövényekkel (bazsalikommal, petrezselyemmel) párosítva működik remekül.
Köles
A magasra növő, lándzsás levelű, zöld színű köles könnyen emészthető, segíthet a székrekedés kezelésében, kedvező hatással lehet a bélrendszerre, magnéziumtartalma segíthet a migrének, szédülés, hangulatingadozások és depresszió leküzdésében, B-vitamin tartalma pedig a koleszterinszint csökkentésében lehet hatásos. Foszfortartalma révén csökkentheti az ízületi gyulladás tüneteit és a kéz izmainak görcseit.
Fokhagymával, hagymával, karakteresebb ízű fűszernövényekkel ízesítve igazán zamatos köret készíthető belőle.