4 hatásos vércukorszint-csökkentő étel
A vércukorszintünkkel kapcsolatos problémáknak oka lehet az étrend összeállításával kapcsolatos figyelmetlenség, de lehet idegi alapja, külső hatásra is jelentkezhetnek gondok. A cukorbetegeknek állandóan oda kell figyelniük vércukorszintjükre, következzen néhány étel, mellyel kordában tarthatjuk vércukorszintünket!
Fahéj
Az egyik leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő, segítheti az izomszövetek glükóz felvételét, serkentheti a glükóz szállítását a szövetekhez a véráramon át. Képes akár húszszorosára is felgyorsítani a cukoranyagcsere folyamatát. Lassítja az emésztés során a gyomorürülését, így megelőzi a cukorszint ingadozását, másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Az ajánlott napi adag 1 mg, tehetjük müzlibe, fűszerezhetjük vele reggeli kávénkat vagy teánkat is. A fahéj és a méz együttes fogyasztása más betegségek megelőzésében és kezelésében is hatásos, így például: erősíti az immunrendszert, megfázás ellen is jó, csökkenti a koleszterinszintet is.
Fokhagyma
Ezt használják a legrégebb óta gyógyításra, fő hatóanyaga a allixin nevezetű anyag, amely megvéd a baktériumoktól. Sikeresen csökkenthető fokhagyműval a vérnyomás, a koleszterinszint, a vérrögképződés kockázata, és a vércukorszint is. Sokan azért nem fogyasztják, mert kellemetlen, maradandó aromáját sokáig érezzünk utána, ám ha fogyasztása után egy kis idő elteltével tejet iszunk rá, csökkenthető a kellemetlen érzést.
Csicsóka
A csicsóka külsőre nagyon hasonlít a burgonyához, ezért szokták a „szegények krumplijának” nevezni. Rosttartalma hatszor nagyobb, mint a burgonyáé. A vércukorszintet nem emeli meg drasztikusan, segít beállítani az optimális cukorszintet, csökkenti az inzulinfüggőséget. Lassabban szívódik fel, mint a glükóz, így segít stabilizálni a vércukorszintet. Javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere funkcióját. Fogyaszthatjuk salátákban, párolva, készíthetünk belőle turmixokat (naranccsal, citrommal, almával, mézzel kiváló).
Alma
Az almának sok pozitív hatása ismert, de különösen jó hatással van a vércukorszintre. Nagy mennyiségben tartalmaz pektint, mely arról gondoskodik, hogy az élelmiszerek cukortartalma lassan kerüljön át a vérbe. A pektin főleg az alma héjában található, ezért ajánlott az almát hámozatlanul fogyasztani.
Néhány növény a cukorszint csökkentésére:
Aloe Vera: javítja az inzulin hatékonyságát, általa a glükóz könnyebben jut el a sejtekhez, így remekül csökkenti a vércukorszintet.
Gyömbér: szintén javítja az inzulin hatását. Fogyaszthatjuk tea formájában , de ételek fűszerezéséhez is használhatjuk karakteres íze miatt.
Szójabab: alacsony glikémiás indexe miatt lassan engedi növekedni a vércukorszintet, így stabilan tartja. Alkalmas már kialakult cukorbetegség kezelésére is, de megelőzésre is kiváló.