10 tény, amit nem tudtál a mézről
1994 óta április 30-án Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére ünnepeljük a Méhek napját. A program célja, hogy tovább népszerűsítsék a hazai mézfogyasztást. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk néhány érdekességet a mézről, amelyeket még biztosan nem tudtál róla!
Érdekességek
- a méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor, amely kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád- vagy répacukor
- a méz 5-6 féle cukrot tartalmaz, ezek azonban könnyen emészthető monoszacharidok
- sokféle enzim működik a mézben, amelyek segítik a táplálékok lebontását, ezáltal pedig az emésztést is könnyítik
- a méz kristályosodása a benne lévő szőlőcukor magasabb aránya miatt következik be
- hazánk mézfogyasztása éves szinten nagyon alacsony, mintegy 25-30 dekagramm