Mennyei gyümölcsös töltött pulyka – Ünnepi csábítás, ami után nem győznek majd dicsérni a vendégek karácsonykor

Szerintem nem létezik jobb ízkombináció, mint a pulyka és az édes gyümölcsök, éppen ezért nálam a karácsonyi menüből sem hiányozhat egy ilyen isteni finomság. Van is egy szuper receptem, amit nemcsak a család, hanem a barátok sem bírnak már dicsérni, annyira különleges és ellenállhatatlan az íze. Mutatom is az ünnepi gyümölcsös pulyka receptjét, ami hidd el, nálad is hatalmas sikert arat majd.
Hozzávalók:
- egy 2,5-3 kg-os pulyka
- 6 db alma meghámozva, felkockázva
- 2 db körte meghámozva, felkockázva
- 20 dkg aszalt szilva
- 20 dkg vörösáfonya
- 5 dl fehérbor
- 20 dkg szeletelt bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 4 szelet kenyér
- 8 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- 2 tk. rozmaring
- 1 fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- egy kis méz ízlés szerint
Elkészítés:
A gyümölcsöket – az alma felén kívül – áztassuk be a fehérborba 2-3 órára. Ha jól megáztak, csepegtessük le őket, majd alaposan keverjük össze a tojásokkal, a sajttal, az apró darabokra vágott kenyérrel és a fűszerekkel. Ezt tegyük kicsit félre, majd tisztítsuk meg a pulykát, aztán sózzuk, borsozzuk és töltsük meg jól, aztán tűzzük vagy varrjuk össze, és ha szeretnénk, kenjük meg mézzel. Tegyünk ízlés szerint zsírt, vajat vagy olajat a tepsi aljába, aztán tegyük előmelegített sütőbe, és süssük nagyjából 2,5 órán keresztül 180 fokon, közben pedig nagyjából félóránként locsoljuk meg egy kis borral és a saját zsírjával. Ha letelt az idő, vegyük le róla az alufóliát, tegyük rá a baconöket, és pirítsuk még 30 percig 190 fokon, majd ha kész, pihentessük 45 percet letakarva. Ezalatt a maradék almát pirítsuk meg vajban, és tálaljuk ezzel az isteni karácsonyi húst, de áfonyaszószt is készíthetünk hozzá. Hogy még szebb legyen a vacsora az ünnepi asztalon, dekoráljuk még több gyümölccsel!