Karácsonyi puding, ahogy az angolok készítik - Nem csak finom, gazdaggá is tesz
Idén úgy döntöttem, bővítem egy kicsit a karácsonyi sütirepertoáromat, és kipróbálok valami igazán ünnepi, mégis különleges receptet. Így esett a választásom az angolok kedvencére, a hagyományos karácsonyi pudingra, amit már ki is próbáltam, hogy szentestére biztos tökéletes legyen, és most elhoztam a receptjét. Az biztos, hogy az édesszájúak ezután mindig csak ilyet akarnak majd enni!
Története
A karácsonyi puding a középkor óta a legfontosabb ünnepi hagyományok része. Általában már advent első vasárnapja előtt elkészítették, mostanában azonban sokszor csak két héttel a szenteste előtt állnak neki. Mindig december 25-én kóstolják meg, és egy babona is tartozott hozzá: pénzérméket sütöttek bele, és aki megtalálta, megtarthatta, ami pedig azt jelentette, hogy a következő év gazdagságot hoz neki. Na, de nem is húzom tovább az időt, mutatom is a receptet!
A karácsonyi puding hozzávalói:
- 20 dkg mazsola
- 20 dkg aszalt szilva
- 10 dkg aszalt ribizli vagy vörösáfonya
- 1 kisebb alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve
- 10 dkg durvára vágott mandula
- 10 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- 5 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 1-1 narancs és citrom héja lereszelve
- 1 narancs leve
- 0,5 dl brandy
- vaj a kikenéshez
Elkészítés:
Először is készítsünk elő egy nagy hőálló tálat vagy kuglófformát, aztán zsírpaprból vágjunk ki egy kör alakú darabot, amit a forma aljára illesztünk. Ezután alaposan vajazzuk ki az egészet. Majd egy tálban keverjük össze mixerrel a vajat és a cukrot jó alaposan, ha pedig már egyenletes, adjuk hozzá lassan, folyamatos keverés közben a lisztet, a tojásokat és a fűszereket is. Ezután pedig mehet bele az összes többi hozzávaló. Majd ha már jól megkavartuk, és durva, morzsás állagú masszát kaptunk, akkor tegyük a tálba/kuglófformába, és a tetejére vágjunk zsírpapírból egy másik kört, és kössünk le madzaggal kívül. Ezután fedjük le az egész tálat zsírpapírral, majd alufóliával, és kössük át újra. Ha kész, tegyük az egész tálat egy gőzölőedénybe vagy egy nagy fazékba, és forró víz fölött gőzöljük 6 órán keresztül lassú tűzön, közben pedig mindig ellenőrizzük, hogy a lábasban legalább félig legyen mindig a víz, és ha kell, töltsük újra. Ha letelt a 6 óra, vegyük ki a vízből, távolítsuk el a fóliát és a papírt, és borítsuk egy vágódeszkára. Vegyük le a maradék papírt, aztán tálalásig tegyük letakarva egy száraz, hűvös helyre. Evés előtt gőzöljük újra, és locsoljuk meg brandyvel, majd pedig díszítsük a tetejét magyal ággal. Kicsit macerás, de isteni édesség!