Egészség

Gerincferdülésem van! Mit tehetek ellene?

A gerincferdülés, azaz „orvosi nyelven” scoliosis, a gerinc kóros oldalirányú elhajlása. Már a definíciója is ijesztően hangzik, és valóban nem szabad félvállról venni, azonban helyes megközelítéssel a helyzet nem lesz drámai. A gerincferdülés jellemzően 10 éves kortól alakul ki, és érdekes módon lányoknál kétszer gyakrabban fordul elő. Általános előfordulási gyakorisága: 3-5/1000 fő, tehát nem ritka.

Volter Imola - gyógytornász-fizioterapeuta

Sportos múltam, illetve jelenem nagy szerepet játszott a pályaválasztásom során. Gyógytornászként fő érdeklődési területem a gerinc védelme, annak prevenciója és rehabilitációja, illetve az osteoporosis prevenciója felé orientálódik. Specialitásaim közé tartozik a mozgásszervi jógaterápia. Ezen felül sokat foglalkozom gerincferdülés kezelésével. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben várok minden kedves érdeklődőt, aki szeretne tenni gerince és csontjai épsége érdekében, vagy megszabadulna a mindennapi mozgásszervi panaszitól! Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mit is jelent pontosan a gerincferdülés?

Az egészséges gerinc szemből nézve egyenes, oldalról nézve pedig 3 görbületet láthatunk: a háton, hátrafelé egy konvex görbületet (kyphosis), a nyaki és ágyéki szakaszon pedig egy-egy előre konvex görbületet (lordosis). Gerincferdülés esetén eltérhet a görbületek normális mértéke, valamint a gerincoszlopot szemből nézve sem egyenes vonalat mutat. Ez egy progrediáló elváltozás, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával a görbület fokozódik, így nagyon fontos a korai felismerés a terápia mielőbbi megkezdése!

Miről ismerhetem fel, hogy gerincferdülésem van?

  • az egyik oldali váll vagy csípő magasabban van,
  • előrehajlásban a gerinc oldal irányban kitér egy, vagy több gerincszakaszon,
  • hát- vagy derékfájdalommal járhat,
  • a fej nem a test tengelyében helyezkedik el,
  • csökkent fizikai aktivitás és terhelhetőség jelentkezik.

Mik lehetnek a gerincferdülés következményei? Lapozz!

Fotó: pexels.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Az egyik népszerű hazai gyógyfürdőnek jelenleg is van szaunaparkja, de az idén még megépítik Magyarország legnagyobb szaunaházát is.
Lifestyle
Sokan egy forintot sem tettek volna rá, hogy Jennifer Lopezt valaha egy sci-fi thrillerben fogják látni, de ez a nap is eljött. A Netflix új filmje hozza is a nézettséget.
Sztárok
Királyi elemzők szerint jelenleg pont ugyanaz zajlik a sussexi hercegi pár háza táján, mint annak idején Károly és Diana esetében.