Lifestyle

Ezt az egyet semmiképp se felejtsd el idén sem!

A nagy változásokat időbeni mérföldkövekhez igazítjuk az életünkben, amik közül az újév a legjelentősebb ciklikus jelzője annak az időnek, amikor újraértékeljük és leltárt készítünk az életünkről. Ez most egy mentális ugródeszka: dobbants nagyot az új évbe!

Azt a képességünket érdemes előhívni az évlezáráshoz és évkezdéshez, ami annyira jól ment gyerekkorunkban! Képzeld magad elé a 2023-as évet, annak minden hónapját... Jégen járó január, fagyot fújó február, rügymozdító március... Mit látsz? Úgy sorakoznak a hónapok, mint a létrafokok, amit megmászol az év során? Vagy egy naptár jelenik meg előtted? Egy excel tábla? Talán a hónapokat sorolva elkalandoztál, hogy mennyire eltolódott az időjárás?! „Gyerekkorunkban még volt rendes tavasz, ősz, a télről nem is beszélve...” – ha hirtelen kitágult előtted az időkeret, és nem csak az elmúlt évet látod a lelki szemeid előtt, hanem az egész életedet, bátran játssz az idővel, az nem kerül semmibe! Majd térj vissza 2023-hoz, és próbáld meg felidézni az élményeidet...

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, Peaceful Parenting oktató és mentálhigiénés segítő szakember.

Határozz meg egy utat, amin járni szeretnél!

2012-ben egy baráti társaság fel akarta dobni a szokásos szilveszteri bulit. Összeírtak csomó frappáns kérdést, melyek megválaszolásával szimbolikusan is maguk mögött hagyhatták az elmúlt évet, és elkezdték az előttük állót tervezgetni. Annyira jól sikerült az este, a beszélgetés, hogy megosztották a közösségi médiában a kérdéseket. Így kapott szárnyra a Year Compass ötlete, ami azóta egy nemzetközi mozgalommá vált, több mint 500+ önkéntessel, 61 országból. A kis füzet elérhető 52 nyelven, tavaly több, mint 2 millió ember töltötte le. A csapat missziója, hogy ebben a formában az önismeretet a lehető legtöbb emberhez eljuttassák szerte a világon.1

Én 2016 óta használom, és mindig ad valami újat. Például idén azt a felismerést, hogyha egy meghatározó életesemény az év második felére esik, akkor az meghatározza – adott esetben beárnyékolja – a teljes évről alkotott képünket. A naptáramat lapozgatva egy csomó mindenre rácsodálkoztam, hogy az is idén történt?! Olyan ez, mint amikor jobbnál jobb programokat szervezünk a gyerekeknek már péntek délutántól – kirándulás, sütögetés, kézműveskedés –, de hétfőn reggel az iskolában tuti, hogy ők csak arról számolnak be, vasárnap este megnézték az Így neveld a sárkányodat.

Nő naptárt ír

Évrendezés után jöhetnek az újévi fogadalmak

Javaslok nagyobb hangsúlyt fektetni így az évrendezésre, mint csak a fogdalomtételre. Mert, ha magunk mögött hagyjuk a felesleget, az elvégzettet, hogy teret adjunk az elképzeléseinknek és a lehetőségeinknek, akkor különösebb fogdalomtétel nélkül is elindul bennünk a változtatás igénye. Persze erre ráerősíthetünk egy-egy fogadalommal is, csak legyünk résen, hogy hogyan teszünk fogadalmat!

Ne eltiltsuk magunkat valamitől, hanem támogassuk valami elérésében!

Vannak, akik élből elutasítanak mindenféle fogadkozást. Mások meg azzal ütik el, hogy az újévi fogadalmak azért vannak, hogy megszegjük őket. Tény, hogy egy átfogó kutatás is rámutatott arra, hogy megfelelő támogatás hiányában dugába dőlnek az újévi fogadalmak, illetve, ha eleve irreális célt fogalmaztunk meg.2 Ezért, ha az újévi fogadalmunkkal változást szeretnénk elérni, akkor ne eltiltani próbáljuk magunkat valamitől, hanem támogatásuk magunkat az elhatározásunkban. „Például ahelyett, hogy megfogadjuk, »Többet nem kiabálok a gyerekkel!«, fogadjuk meg azt, hogy »Heti háromszor egy órával előbb fekszem le aludni, hogy hosszabb legyen az éjfél előtti alvásom«. Hozzátehetjük, hogy »Ezeken a napokon előbb felkelek, hogy legyen magamra egy nyugodt órám reggel«. A napirendünk optimalizálása is kulcsfontosságú abban, hogy egyáltalán képesek legyünk kezelni az indulataink a nap folyamán.” – erről bővebben írtam pont egy évvel ezelőtt.

Fiatal nő nézi magát a tükörben

És amit semmiképp se felejtsünk el...

Az év eleji rituálé legnagyobb jelentősége abban áll, hogy újra emlékeztet arra, alakítói és nem elszenvedői vagyunk az életünknek. Még akkor is, ha éppen kínos választ kapsz arra a kérdésre, hogy: merre is tartok én az életben?! Erre akartam, vagy valahol nagyon más irányt vettem? Nincs vész, emberek milliói vesznek más irányt, többször is egy életút során, ami hozhat még jótékony fordulatot. Életszerű, hogy nem látsz rá „a lehetőségeid széles tárházára” (amit Facebook-posztokban emlegetnek), ha sok megoldatlan feladat gubancolódott össze körülötted. Kérj hozzáértő segítséget, ha úgy érzed, hogy csak egy szűk kis résen tekintgetsz ki a való életbe, ami nagyon úgy tűnik, mintha rajtad kívül zajlana ott messze, a többiekkel!

A cikk elején dobbantást ígértem. Meglehet, hogy számodra a dobbantás most valahogy úgy fest, mint aki jobb kilátásért ágaskodik. Nem számít, ha más közben dupla szaltóval indítja az évet – látod a kis résen –, mert elsősorban nem a kilátásaink határozzák meg az előttünk álló évet, hanem az önmagunkra való rálátás.

Bátor ágaskodást kívánok, kedves FemAnyu-olvasók!

1Year Compass
2A large-scale experiment on New Year’s resolution

Leadfotó: 123rf.com

Lifestyle
Home&Design
A trendek jönnek-mennek, de néhány stílus tényleg örök, így ha hosszú távra tervezel, mindenképp ezek közül válassz!
Fashion&Beauty
A manikűrök világában a különféle mintáknak csak a képzelet szabhat határt, ezúttal viszont úgy tűnik, egy letisztult, klasszikus minta kerül ismét a középpontba.
Lifestyle
A május beköszöntével végre eljött az az időszak, hogy a paradicsomok kikerülhetnek a kertbe vagy a balkonra. Ha az a célunk, hogy idén bőséges termésnek örvendezzünk, érdemes megfogadni az alábbi...