Empanada: a spanyolok kedvenc sült, töltött tésztája
Ez a spanyol töltött tésztabatyu, garantáltan mindenki kedvence lesz. Nagyon sokféle változata létezik, ám én most egy hagyományos változatát mutatom meg Nektek. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Hagyományos házi empanada:
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- ½ kg liszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1+1/2 + 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 mk pirospaprika
A töltelékhez:
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 fej salotta hagyma
- 1 mk szárított oregáno
- 1 mk szárított bazsalikom
- friss snidling
- 1 dl paradicsomszósz
- só, bors
Elkészítés:
1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt egy kisebb tálkába tesszük és a langyos vízzel elkeverjük, ezt követően a liszthez öntjük. Hozzáadjuk még az olívaolajat, 2-3 csipet sót, a pirospaprikát és alaposan eldolgozzuk. Ha a tészta összeállt, kézzel még átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, visszatesszük a tálba és tovább kelesztjük még 1-2 órát.
2. A töltelékhez a hagymákat apróra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, magasabb hőfokon fehéredésig sütjük, majd hozzáöntjük a paradicsomszószt, a szárított oregánót és bazsalikomot. Sóval, borssal ízesítjük.
3. A tésztát 4 részre osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk, majd egy 10-12 cm átmérőjű formával köröket szaggatunk belőle. Ráhalmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát. Villával lenyomkodjuk a széleket, ha szükséges a tészta széleit vízzel bekenjük, hogy jól tapadjon. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és tojássárgájával megkenjük a tetejét. 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. Tálaláskor friss snindlinggel díszítjük!