Schobert Norbi állítja: a kalóriaszámolgatással nem megyünk semmire
"Kínomban csak nevetek, amikor a dietetika tudományosan számolja a kalóriákat. Mert hát hogyan is állapítják meg ezt az értéket? A válasz meglepően egyszerű: elégetik az ételt." - olvasható Schobert Norbi legújabb könyvében, A nagy kalóriahazugságban. Adunk némi kalóriamentes ízelítőt az egyik fejezetből!
Robbannak a kalóriabombák
"Az ételből mintát vesznek, majd azt egy elszigetelt, oxigénnel telt kamrába rakják, amit víz vesz körül, ezt a kamrát nevezik "bomb calorimeter"- nek...Az égés növeli a víz hőmérsékletét, ezt megmérve kiderül az étel kalóriatartalma. Ha például a víz hőmérséklete 20 fokot emelkedik, az étel 20 kalóriát tartalmaz...Ebből ugyebár az következik, hogy azok a dolgok hizlalnak a legjobban, amelyek meggyújtva a legnagyobb hőt adják le!" - írja Norbi a könyvében.
"Tehát ne igyál kerozint, ne igyál dízelt, ne igyál olvasztott zsírt, ne igyál bioetanolt és szeszt! Merthogy a legnagyobb égéshője az alkoholnak és a zsiradékoknak van. Da a rostok is jól égnek, így tehát sok bennük a kalória. Kit érdekel, hogy a rostok gyakorlatilag keresztülmennek a szervezeteden. A zsírhoz képest a cukorban feleannyi a kalória, egyél hát cukrot."