Ismerd meg a horvát Isztria ezernyi ízét!

A horvátországi Rabac városában egy különleges konyhaművészeti kiállítással és ételkóstolóval várják az érdeklődőket.

Egy tökéletes nyaralás nélkülözhetetlen velejárói a jóízű vacsorák valamint a kóstolók a helyi konyhaművészet finomságaiból. A horvát Isztrián járva minderre remek lehetőségek adódnak, ám Rabac egy egészen egyedülálló programajánlattal is várja a gasztronómia iránt érdeklődőket. Egy rendkívül érdekesnek ígérkező konyhaművészeti kiállítás és ételkóstoló keretében megtudhatjuk ugyanis, hogyan és mit főztek Horvátország tengerparti falvaiban nagyanyáink idejében.

A rendezvény több felvonásban zajlik Rabac tengerpartján a teljes nyári szezonban, egészen szeptember 2-ig. A „Hogyan főztek nagyanyáink?” (Ca su kuhale naše noni) elnevezésű gasztronómiai kiállítást minden évben megrendezik, ráadásul évről-évre egyre nagyobb sikerrel.

A turisták számára ugyanis igazi kuriózumot jelentenek az ínycsiklandó tradicionális ételek, amelyeket hatalmas kondérokban főznek a helyi asszonyok és szakácsok, a horvát gasztronómia minden titkának ismerői.

Nem csak ételkölteményeket, hanem számtalan különleges hozzávalót is bemutatnak a kiállításon, amelyekből nem csak kóstolót kaphatunk, hanem akár különböző kiszerelésekben haza is hozhatunk belőlük egy-egy adagot. A helyi séfek és háziasszonyok örömmel osztják meg a recepteket, de akár saját szemünkkel is végigkövethetjük egy-egy étel elkészítésének folyamatát.

Mindeközben a helyi éttermek is bemutatkoznak, akik saját standjaikon nem csak az étlapjukon található szokásos fogásokat, hanem tradicionális horvát finomságokat is elkészítenek. A Rabac környéki bortermelők szintén fontos szerephez jutnak a kiállítás során, a rendezvény szlogenje szerint ugyanis a jó ételek mellől sosem hiányozhatnak a jó borok sem! Mind étel, mind ital tekintetében igen gazdag lakomának nézünk tehát elébe!

Némi kedvcsinálóként lássuk, mi mindenből kaphatunk kóstolót a rabaci ételkiállítás keretében: tradicionális polipsaláta kizórlag friss és helyi hozzávalókból elkészítve, sós szardíniás illetve káposztás tészta, tintahal leves, valamint isteni horvát galuska helyben nevelt csirkével. A bor- és ételkóstolókat zenei és folklór előadások teszik még színesebbé. Feledhetetlen élmények várják tehát a konyhaművészet iránt érdeklődőket Rabacon, ahol a szemünk előtt elevenednek meg a horvát Isztria többszáz éves hagyományai, míg szánkban a mediterrán tájak ízkavalkádját érezhetjük.

 

A cikk elkészítésében szakértő partnerként közreműködtek:
Habóczki Anna és Szalontai Ildikó, az Adriaonline utazásai tanácsadói.

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Sztárok
      Senki sem számított arra, hogy hetekkel azután, hogy A Nagy Duett adásában egy beszólással megbántotta az énekesnőt, Hajós András gitárral a kezében, dalban kér majd bocsánatot Klárikától, ez most...
      Lifestyle
      Lifestyle
      A Bika életében felbukkan egy régi ismerőse és összezavarja a szívét. Heti horoszkóp.
      Sztárok
      Kaia Gerber minden kétséget kizáróan megörökölte édesanyja, a legendás Cindy Crawford minden szépségét, és bizony mindkettőjük olyan szerencsés, hogy rajtuk még a legegyszerűbb ruha is tökéletesen...
      Sztárok
      Katalin hercegné évek óta egy meglepően egyszerű rutint követ reggelente, mely nem csupán szépségápolási szokásait foglalja magában, hanem egy szigorú szabályt is, amely a telefonozásra helyezi a...
      Fashion&Beauty
      Az évszak színei a melegség, játékosság és kifinomultság jegyében alakulnak, miközben ügyesen egyensúlyoznak a természetes árnyalatok és a vibráló tónusok között. Íme néhány kulcsszín, amelyek idén...