Újévi lencsefőzelék - Recept
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
Az év utolsó napja nem telhet el anélkül, hogy ne ennénk lencsefőzeléket. A hiedelem szerint pénzt hoz a házhoz, de leginkább nagyon finom.
Hozzávalók
- 50 dkg lencse
- 3 babérlevél
- 1 füstölthús ízesítő kocka vagy egy kevés ételízesítő
- só
- 3 dl tejföl
- 5 evőkanál liszt, a fele tönkölyliszt
- ízlés szerinti olaj a rántáshoz
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál cukor
- ízlés szerint ecet vagy citromlé
Elkészítés
A lencsét előző este átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztató levét, majd bőséges tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva az összes, barna főzőlevet leöntjük róla és forró vízzel felöntve, befűszerezve a babérral, sóval, ízesítővel puhára főzzük.
Közben elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük, kikeverjük hideg vízzel és a kész főzeléket berántjuk vele. A tejfölt kikeverjük, elvégezzük a hőkiegyenlítést, és a főzelékhez adjuk. Cukorral, ecettel ízesítjük.
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg az ismerőseiddel is!