Zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek júliusban van a szezonja - A görögdinnyétől az uborkáig
Korábban írtunk azokról a zöldségekről és gyümölcsökről, amelyeknek még júniusban kezdődött a szezonja, most pedig azokat a finomságokat mutatjuk be, amelyekhez júliusban juthatunk hozzá.
Sárgabarack
Sárgás-pirosas árnyalatú, lédús és igen kellemes ízű gyümölcs a sárgabarack. Érdemes nyersen fogyasztani, hiszen így a legfinomabb, ráadásul tele van antioxidánsokkal, de szerencsére a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat aszalás közben sem veszíti el. A fáról leszedve viszonylag hamar megromlik, ezért ha tovább szeretnénk tárolni, tegyük hűtőbe. Isteni dzsem készíthető belőle, érdemes kipróbálni.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Őszibarack
Kínában őshonos, de szerencsére nálunk is terem az őszibarack. Szezonja nyár közepétől - nevéhez hűen - egészen szeptember végéig tart. Az érett barackokat érdemes minél hamarabb elfogyasztani, hiszen elé hamar megromlik, hűtőben is csak néhány napig áll el. Lekvárját viszonylag sok ideig tart elkészíteni, de megéri a fáradságot.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Sárgadinnye
Nem csak nagyon finom, de igazi szomjoltó gyümölcs a sárgadinnye, hiszen víztartalma 90 százalékos. Igen egészséges, tele van vitaminokkal (A- és C-vitamin), valamint ásványi anyagokkal (például vas, nátrium, kálium, magnézium). Hatásos a gyulladásos betegségek ellen, de a cukorbetegek csak mértékkel fogyasszák, hiszen cukortartalma igen magas.
Miért fogyaszd?
Mit készíts belőle?
Görögdinnye
Az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs a görögdinnye, nevével ellentétben Afrikából származik. Nagyon magas a víztartalma, így kiválóan hidratálja szervezetünket. Gazdag A-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban, mint például a kálium, a kalcium vagy éppen a vas. Javítja az emésztést és jót tesz az ízületeknek.