Rizottó olaszosan - Kényeztető vacsora
A rizottó egy ízletes és könnyű egytálétel, melynek számtalan variációja létezik. Következzen egy igazi krémes különlegesség az olasz ízek kedvelőinek!
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs (rizottó rizs, például Arborio)
- 2 ek. olívaolaj
- 5 dkg vaj
- 1 fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg koktélparadicsom
- 1 tk. olasz fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring stb.)
- 1 leveskocka
- 1,5 dl száraz fehérbor
- só, egy késhegynyi fehérbors
- 3 dkg parmezán sajt
- 2 ek. mascarpone sajt
- friss bazsalikom
Elkészítés:
Az olívaolajat és a vaj felét közepes lángon összeolvasztom egy magasabb falú edényben, majd erre jöhet az apróra vágott lilahagyma, fokhagyma és koktélparadicsom. Amíg a zöldségek puhulnak, addig egy másik lábasban nagyjából 6-7 dl vízben feloldom a leveskockát, ez lesz majd az alaplé. Ha ezzel megvagyok, akkor a zöldségekhez adom a rizottó rizst, majd közepes lángon párszor átforgatom a keveréket, amíg a rizsszemek kissé átlátszóvá nem válnak. Hozzáöntöm a bort, és addig keverem, ameddig a rizses zöldséges keverék be nem szívja a teljes mennyiséget. Utána következhet egy merőkanálnyi az alapléből. Itt is hasonlóan járunk el, mint a borral. Az igazán jó rizottó titka a folytonos kevergetésben rejlik, így a kioldódó keményítőnek köszönhetően igazán krémes lesz az étel. Az utolsó kanál alaplével együtt a rizottóhoz adjuk a fűszereket, majd sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve finoman belekeverjük a vajat, a sajtokat és az apróra vágott bazsalikomot, majd fedő alatt 2 percig pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Frissen tálalva a legfinomabb!