Oszkár torta, a tél kedvence - Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Az Oszkár torta egy mennyei, téli finomság. Különlegességét annak köszönheti, hogy tésztája nem tartalmaz lisztet, így az erre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A recept kipróbált, garantáltan nagy sikert arat a vendégek körében.
Hozzávalók
- 10 db tojás fehérje
- 28 dkg vaníliás porcukor
- 28 dkg pörkölt, darált dió vagy mogyoró
- 1 ek gluténmentes zsemlemorzsa, ebből három lapot sütünk
A töltelékhez
- 10 db tojás sárgája
- 10 ek cukor
- 5 dkg kakaó
- 15-20 dkg vaj
- 1 tk darált kávé
Elkészítés
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezután óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a vaníliás porcukrot, a pörkölt, darált diót (vagy mogyorót) és a zsemlemorzsát. A torta elkészítéséhez a tésztából három, vékony lapra lesz szükségünk. A tésztát egy nagyobb méretű tepsiben oszlassuk el és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 25 perc alatt süssük meg, majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Ezalatt készítsük el a tölteléket. A tojássárgáját a cukorral lassú tűzön, kavargatás mellett felforraljuk, majd belekeverjük a kakaót és a darált kávét, ezután levesszük a tűzről. Megvárjuk, amíg a töltelék hőmérséklete langyos lesz és ekkor adjuk hozzá a vajat, elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután elővesszük a kihűlt tortalapot, felvágjuk 3 egyenlő részre (ezek adják majd a torta rétegeit), majd elkezdjük a rétegezést. Az első tortalapra halmozzunk a töltelékből, majd ezt ismételjük meg még kétszer, végül a torta oldalát és tetejét is vonjuk be a masszával. Tálaláshoz, ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal.
Ha kipróbálnád a receptet, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is.