Omlós mézeskalács a legegyszerűbben
Érdemes már december elején megkezdeni az ünnepre való készülődést. Például egy szürke, ködös délutánt meghittebbé varázsolhatunk egy igazi mézeskalács sütésével, melynek ínycsiklandozó illata a közelgő ünnep hangulatát idézi.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
30 dkg méz
20 dkg kristálycukor
5 db tojás sárgája
2 db tojás fehérje
10 dkg Rama
2 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál fahéj
A cukrot a mézet és a Ramat felolvasztjuk. A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat összekeverjük, hozzáöntjük az előbb felolvasztott hozzávalókat és összegyúrjuk. Ha langyosra hűlt hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját és a 2 tojás fehérjét, majd ezzel is alaposan összegyúrjuk. Lágy tésztát kapunk, ezt másnapig hideg helyre tesszük. Érdemes ököl nagyságú gombócokra osztani, így könnyebb lesz nyújtani. A tészta másnapra nagyon kemény lesz, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 170-180 fokon körülbelül 5 percig sütjük. A kisült formákat azonnal megkenjük tojásfehérjével, ettől lesz szép fényes.
Máz: 3 tojásfehérjét, 20 dkg porcukorral gőz fölött felkeverjük és a sütiket beleforgatjuk, vagy nyomózsákba töltjük a masszát ás úgy díszítjük!
Mézeskalács karácsonyfadísz
Ha karácsonyfadísznek készíted, akkor a csatolt fotón láthatod, hogy egy-egy szem töltetlen savanyúcukorkát sütést megelőzően beleteszünk a kisformába. Kihülés után zsákvarrótűvel kilyukasztjuk és a maga egyszerűségével csodálatos dísz lehet a fenyőfánkon.