Nem csak tücsköt esznek Afrikában
Az afrikaiak életében nagyon fontos szerepet tölt be az étel és maga az étkezés is. A kontinens kedvelt, és turisták által gyakran látogatott, úgynevezett Maghreb országok (Algéria, Tunézia, Marokkó) mentén a gasztronómia – az európaihoz hasonlóan – az arab, a zsidó és az egyiptomi hatásokra épül. Ennek bizonyítására, íme néhány tipikus recept:
Búzaleves – Algéria:
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
csipetnyi cayenne-i bors
125 ml paradicsompüré
1 l zöldségalaplé
50 g bulgur (áztatott, tört búza)
1 evőkanál felaprított petrezselyem
1 evőkanál felaprított menta
50 g konzerv csicseriborsó
1-2 evőkanál citromlé
1 evőkanál felaprított korianderlevél
só és bors
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olívaolajon, majd hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a paprikát és a cayennei borsot. Két percig pároljuk, majd beledolgozzuk a paradicsompürét, felengedjük a zöldséglevessel és belerakjuk a búzát. Így fél órán át pároljuk. Petrezselyemmel, korianderrel, mentával fűszerezzük, ha kihűl botmixerrel összeturmixoljuk.
Ha ezzel megvagyunk, újra a gázra tesszük, hozzáadjuk a csicseriborsót, a sót, a borsot és a citrom levét.
Orani báránykaraj – Algéria:
Hozzávalók:
8 szelet báránykaraj
3 dkg vaj
1 citrom leve
pirosparika
só
Elkészítés:
A hússzeleteket az olajozott vajjal bekenegetjük. Meggrillezzük őket, majd megszórjuk sóval, pirospaprikával, és meglocsoljuk a citrom levével. Ízlés szerint körettel tálaljuk. Ez lehetőleg saláta legyen.
Datolyakenyér – Algéria:
Hozzávalók:
25 dkg darált datolya
12 dkg darált mandula
10 dkg cukor
1 csomag vanillincukor
4 tojás
5 dkg vaj
5 dkg burgonyaliszt
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra verjük a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Fogjuk a datolyát, a mandulát és a burgonyalisztet, és hozzáadjuk. Alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a szintén keményre vert tojásfehérjét is. A masszát kivajazott tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőbe tesszük. Pár percig magas, majd körülbelül fél órán keresztül alacsony fokozaton sütjük.
Jó étvágyat!